Кръвопреливане/ Хемотрансфузията

Кръвопреливане/ Хемотрансфузията

Share us

Кръвта в организма има две съставни части – клетъчни елементи ( червени кръвни клетки, бели кръвни клетки и тромбоцити) и плазма, в чиито състав се включват вода, хормони, белтъци и др. Основната разлика между кръвната плазма и кръвния серум е съдържанието на съсирващи фактори (фибриноген) в плазмата.
Кръвопреливането ( Хемотрансфузията) е животоспасяваща манипулация, основаваща се на предоставяне на кръвни елемент и/или кръвна плазма ( съсирващи фактори). Необходима е при остра кръвозагуба ( вследствие на удар или дълбока рана), паразитни заболявания ( бабезия, ерлихия, хемобартонела) , премахване на далака ( туморно образувание или превъртане на стомаха). Общото във всички тези примери е острата или хронична анемия. За да се определи дали пациентът е за кръвопреливане трябва да има сериозем спад под минималната допустима стойност на еритроцитите (червените кръвни клетки, доставящи кислород в целия организъм), хемагоблина и хематокрита ( процента на червените кръвни клет и хемогоблобин в общия обем на кръвта).
Животните също имат кръвни групи. При кучетата кръвните групи са осем- Dog Erythrocyte Antigen, DEA 1,3,4,5,6,7 и 8. При котките основните кръвни групи са три – A, B и AB. Кръвна група А е най- разпространена, кръвна група AB е най- рядко срещана. При котките има данни за еритоцитни антигени извън тази класификация. Това означа, че при тези пациенти, дори да са и с еднаква кръвна група, шанса за несъвместимост и остра реакция е около 25%. Съществуват тестове за определяне на кръвните групи при животните.
За една хемострасфузия са необходими донор (пациента даряващ кръв) и реципиент (пациента нуждаещ се от кръв). Донора трябва да бъде с редовни ваксинации, редовно обезпаразитяван и без придружаващи заболявания. На донора винаги се взима кръв за изследвания – пълна кръвна картина ( ПКК) и биохимия; тест за кърлежови заболявания ( при кучетата) и тест FIV Ab/FeLV Ag (при котките). Кучето даряващо кръв трябва да е над 25 кг, а котката над 4 кг. Донорите задължително се забръсват и упояват при взимането на кръв !!!! Седацията е необходима поради неспособността да седят неподвижни при манипулацията. Кръв се взима от юголарната вена, която е голям кръвоносен съд, намиращ се в шийната област. За да се предотврати вкарване на инфекция пациентът се забръсва и хигиенизира на мястото на венепункция. На реципиента винаги се прелива прясно взета кръв.
Преди да се кръвопрелее пациента се прави тест за кръвна съвместимост (Crossmatch test) между донора и реципиента. Този тест не определя кръвна група, служи като спомагателно средство за съвместимостта между серума/плазмата на реципиента и еритроцитите на донора.
Хемотрансфузията се осъществява чрез венозен източник (абокат). Започва с бавно капково вливане и се следят определени показатели ( телесна температура и др.), защото въпреки положителен кросмач тест съществува риск от остра реакция на организма. При стабилни показатели скоростта на кръвопреливането се увеличава.
Ние от ветеринарна клиника New Vita имаме опит в диагностициранаето ,подготовката и извършването на кръвопреливане с прясна кръв.

Куче Зоуй
Порода хъски, 13год., 28 кг
Дойде в клиниката с оплаквания за силна болка, отпадналост и отказ от храна.
След необходимите изследвания се установи маса на далака.
Хирургична манипулация: Спленектомия

Позвънете
Адрес