Котешки  имунодефицитен вирус (FIV)

Котешки  имунодефицитен вирус (FIV)

Share us

Котешки  имунодефицитен вирус (FIV)

Какво е FIV?

FIV (Котешки имунодефицитен вирус) е известен още като СПИН при котките. Хората не могат да бъдат инфектирани с FIV, FIV е само котешка инфекция. Вирусът покосява имунната система на нашите пациенти и прави организмът им уязвим към всякакви инфекции. Засяга котки на всякаква възраст.

Как се предава  FIV?

Най-често се предава чрез ухапване между котките и поява на дълбоки разкъсни рани по време на битка, дълбоки убождания и др.. Майкaта може да зарази своите котенца по време на бремеността и кърменето. В допълнение FIV може да се предава и чрез преливане на кръв от заразена котка. Най-често се диагностицира при мъжки бездмони котараци. Не се предава чрез близък контакт между котки, чрез хранене в общи купи и др.

Какви симптоми показват заразените котки?

Симптомите са неспецифични – възпаление на венците, слабеене, чести дихателни и храносмилателни инфекции, незарастващи рани и др.

Как да разбера дали котката ми е заразена?

FIV може лесно да се диагностицира чрез кръвен тест. Всяка приютена бездомна котка трябва да бъде изследвана.

Как мога да го предотвратим?

Всички котки трябва да бъдат тествани в млада възраст, когато  започват  ваксинациите Всичко, което можете да направите, за да избегнете инфекцията е вашата котка да не се бие  с други котки (особено улични). Това ще помогне за предотвратяване на FIV инфекция. Кастрация на мъжки и женски котки спомага за ограничаване на разпространениято на това вирусно заболяване.

Какво да правя, ако котката ми е заразена?

Дръжте вашата котка само на закрито. Ако имате няколко котки в къщата, може да се наложи да изолирате заразената котка, за да избегнете  риска от борбата и заразяване на другите. Друго, което трябва да направите, е да не позволявате на FIV позитивна котка да излиза навън. Хранене с висококачествени храни с антиоксиданти. Не хранете със сурови храни вашите домашни любимци.
Защитавайте своите котки ежемесечно от бълхи и/или кърлежи. Има много продукти на пазара с цел стимулиране на имунната система. Когато вашата котка е с положителен тест за FIV това не е равносилно на смъртна присъда. Голяма част от заразените котки живеят дълъг и пълноценен живот при оказване на подходящата помощ. Специфично лечение не е разработено.

Позвънете
Адрес