Груминг салон

Груминг салон

Грумингът е термин, който обхваща всички процедури за разкрасяване на вашия любимец. Подстригване, къпане, рязане на нокти, разресване, сушене, почистване на уши и гънки, озонотерапия и всякакви други процедури. В нашата клиника се предлагат фризьорски услуги, като през целия процес се стремим да сведем чувството на стрес в животното до минимум.

Агресивни животни със силно занемарена козина или с много сплъствания се налага да бъдат седирани от нашите лекари.

Поддръжката на безупречен външен вид изисква много умения, които  сме натрупали през годините.  При нас можете не само да подстрижете вашия домашен любимец, но също така  може да ви предложим и пакетни услуги.

Котките за разлика от кучетата се нуждаят от по-малко грижи за козината, тъй като те сами се почистват. Но през време на усиленото линеене на козината за тях се препоръчва разресване, къпане и подкъсяване на козината, за да предотвратим образуването на космени топки в червата и стомаха.

Нашият опит показва, че в България собствениците трудно се справят с козината на дългокосместите си любимци, и те често допускат образуване на сплъстявания, които предизвикват значителна болка у любимеца. Поради тази причина при такива животни се препоръчва анестезия, която няма да позволи вашата котка да изпитва болка докато бъде обработвана козината и кожата.

Основни видове козина и какво е стрипинг

Грумингът е цялостна грижа за кожата и космената покривка. За да изглежда перфектно външният вид на вашето куче или котка , той трябва да бъде извършван периодично  през цялата година. Интервалите на посещенията зависят от типа космена покривка. В долните няколко реда , ще се спрем на основните видове косъм и грижата за него.

Има 6 основни вида козина като всички те се нуждаят от специални грижи.

~ Гладката козина е къса и придружена с чувствителна кожа, поради тази причина трябва внимателно да се избере инструмента за разресване. Животните с тази космена покривка обикновено бавно се зацапват и се препоръчва да се къпят от един път в седмицата (само с качествена козметика) до един път на всеки 3 месеца. В тази група влизат кучета от породите далматинец, късокосместо чихуахуа, булдог, бигъл, лабрадор, питбул, късокомест джак ръсел териер,  доберман пинчер, гладкокосмест фокстериер, френски булдог и други.

~ Обемната козина и козината с подкосъм често се усеща и изглежда като мръсна. В някои случаи е съпроводена с “миризма на куче” заради отделяните натурални мазнини от кожата, които се задържат в подкосмието. Често козината се заплита и се получават сплъстявания, ако не се разресва редовно. Поради тези причини е необходимо на интервал от 30-45 дни животните да посещават груминг салон за цялостна обработка на козината. Померан, пекинез, чау-чау, самоед, хъски, акита ину, немска овчарка, коли, чехословашки вълчак, корги и шпиц са породите кучета, които влизат в тази група.

~ Къдравата козина е дълга и тя също се заплита и сплъстява, ако не бъде разресвана най-малко 3 пъти в седмицата. Редовното къпане, разресване и подстригване помагат на кожата да бъде здрава и козината да бъде контролирана. Ходенето на груминг на всеки 4 до 6 седмици е силно препоръчително. Породите кучета пудел, бишон фризе, лабрадудел, ирландски воден шпаньол и бедлингтън териер влизат в този клас.

~ Правата козина или козината на вълни може да бъде къса или дълга, с подкосъм или без подкосъм. Редовното къпане и разресване е важно за тях именно поради тази причина се препоръчва ежемесечното посещение при грумър. Освен породите кучета, които влизат в групите гладка и обемна козина тук може да вмъкнем и ши тцу, йоркширски териер, афганска хрътка, малтийска и хаванска болонка. Тези току-що изброени породи са предразположени към заплитане на козината, също така косъмчетата около очите и около и в ушите могат да създадат здравословни проблеми в тези области, ако не бъдат подстригвани или отскубвани.

 

~ Меката козина е склонна към образуване на заплитания и събиране на мръсотия. Козината се сменява сезонно според климата. Желателно е посещение в груминг салон на около 2 месеца. Породите кучета, които влизат тук са групата на шпаньолите и групата на сетерите.

~ Твърдата козина е придружена с подкосъм тя расте по цялото тяло включително и лицето. Ако не се разресва, стрипва и къпе достатъчно често козината става на заплетени снопчета. Подстригването на този вид козина с машинка не отстранява мъртвите косми.  Посещаването на грумър на интервал от 4 до 8 седмици е силно препоръчително поради нуждата мъртвият подкосъм да бъде отстраняван механично. Кучетата от породите миниатюрен , мител и ризен шнауцер, твърдокосмест джак ръсел териер, твърдокосмест фокстериер, ирландски вълкодав, афенпинчер и еърдейл териер имат този вид козина.

Грумингът е здравословен и необходим, за да поддържате козината и кожата на вашето животинче в добро състояние.  Механичното отстраняване на подкосъм се нарича стрипинг и представлява отскубване на козина от кожата и оформяне на кучето според неговата порода. Тази процедура не е болезнена, нужна е за отстраняването на космите, които не могат да паднат сами и помага да се насърчава израстването на правилната текстура и наситения цвят на козината. За тази техника са нужни подходящите инструменти, време и търпение.

В нашият салон предлагаме услуги за всеки вид козина, придружени с коректно отношение и качествена козметика.

Ние от екипът на ветеринарна клиника Ню Вита ще ви помогнем да се справите с всякакви козметични проблеми и ще ви дадем насоки как да не допускате да се случат.

Изисква се предварително записване на час. Цената се определя в зависимост от типа услуга, от състоянието на козината и от това дали ще е необходима седация на домашния любимец.

Позвънете
Адрес