Кастрация на животни

Кастрация на животни

Кастрацията на животните е хирургична процедура, която се извършва и при мъжки, и при женски индивиди под пълна анестезия. При тази рутинна операция се премахват половите жлези и животното неможе да има поколения. При мъжите животни се премахват тестисите (Орхиектомия), а при женските се премахват яйчниците и матката (Овариохистеректомия). При изготвянето на препоръки за кастрация трябва да се имат предвид ползите и недостатъците в кратък и дългосрочен план.

В САЩ, Великобритания и Австралия са привърженици на ранната кастрация около 4 месечна възраст. В други страни включително и България оптималната възрастова граница за извършване на кастрацията е 6 месечна за женски животнии около 1 година за мъжки животни.

Да разгледаме ползите от кастрацията на вашите любимци:

 1. При ранното кастриране още преди да е настъпил пубертета се предотвратява опасността от нежелана бременност.
 2. Ранната кастрация е по-лесна, по-бърза и по-добре понасяна от животните.
 3. Следоперативното възстановяване е по-бързо в сравнение с при възрастните индивиди.
 4. Намалява се вероятността от развите на карцином на млечните жлези. При некастрирани животни с установени тумори на млечните жлези е доказано, че средната продължителност на живот е година и половина след поставянето на диагнозата.
 5. Предотвратява се развитието на урогенитални проблеми, които могат да изложат на голям риск живота на вашия домашен любимец.
 6. Положителна промяна се забелязва и в поведението на животните. Мъжките намаляват и спират маркирането на територия. Намалява агресивното поведение на животните, както към нас хората, така и между тях самите, и по този начин ги предпазва от бактериални и инфекциозни заболявания (СПИН по котките).
 7. Кастрацията елиминира възможността за полово предаване на инфекциозни заболявания – левкоза по котки или бруцелоза при кучетата.
 8. Това е единственият метод чрез, който можем да контролираме популацията на бездомни животни.
 9. При мъжките кучета намалява риска от развитие на:
  – доброкачествена хиперплазия на простата.
  – хормоналнозависими тумори на тестисите, които са вторите по честота тумори при кучето.
  – тумори на ануса.
 10. Установено е,че кастрираните животни живеят по-дълго от некастрираните.

Като единствен недостатък можем да посочим увеличаване на апетита и от там увеличаване на килограмите на животните. В съвременият свят с развитието на диететиката като клон от ветеринарната медицина, това не е проблем, който не може да се контролира.

Бъдете отговорни стопани и кастрирайте вашите домашни любимци.

Може изцяло да се доверите на нашите специалисти. Ние препоръчваме задължително преди всяка анестезия да бъдат извършени клиничен преглед и пълен пакет от изследвания. Клиниката разполага с  модерна операционна зала и реанимационен блок за следене на животните, които излизат от анестезия. За нашите пациенти ние предлагаме инхалационна анестезия и следоперативно обезболяване.

Цената на кастрациите се определя в зависимост от вида на животното, пола и от типа на анестезията, която ще приложим. За повече подробности може да попитате на рецепция в клиниката или да се свържете с нас на телефон 0899 52 53 55.

Позвънете
Адрес