Превантивна медицина

Превантивна медицина

Кучетата и котките стареят по-бързо от нас  хората.

Често приравняваме кучешките и котешките години към човешките. Така известното правило, че 1 година от техният живот е равна на 7 човешки години, не е съвсем вярно. Всъщност в края на първата година нашите любимциса така наречените тинейджъри (развитието им отговаря на 15 годишни деца). В края на втората си година достигат развитие на 25 годишни младежи. След това скоростта на стареене се забавя, така че една календарна година се равнява на 4-5 кучешки години. Имайте предвид, че големите породи стареят по-бързо от малките. От тук идва и извода, че кучетата трябва да посещават по-често ветеринарните си лекари отколкото ние хората. Ако водим домашните си любимци превантивно на лекар веднъж годишно, това означава, че в кучешки години го водим веднъж на 4-5 години. Ето защо превантивната медицина е важна част от опазването на дълголетието на домашния любимец.

Препоръките на нашата клиника, а и на Американската Ветеринарномедицинска Асоциация (AVMA) е тези прегледи да се правят минимум веднъж годишно. По време на прегледите се изследват кожата, лигавиците, температурата, ушите, зъбите, прави се аускултация на гръдната кухина и сърцето, оценява се състоянието на походката и ставите. Също така се извършва оценка на поведението и теглото на животното и се дават препоръки за начина на хранене.

Може също да очаквате от нашите лекари да направят препоръка за ваксинална схема, за обезпаразитяване и за диагностично тестване, чрез което могат да бъдат идентифицирани скрити проблеми в организма, които немогат да бъдат открити при прегледа.

По време на годишните прегледи ние ще отговорим на всички ваши въпроси и ще обсъдим допълнителни услуги, чрез които можем да подобрим здравето и дълголетието на вашия домашен любимец. Винаги е по-добре да се стремим да избегнем даден здравословен проблем отколкото да го лекуваме.

Можете да запазите час за годишен профилактичен преглед на телефон 0899 52 53 55.

 

Позвънете
Адрес