Диабет при котките

Диабет при котките

Share us

Много котки развиват захарен диабет. Това означава, че панкреасът им не произвежда достатъчно инсулин или тялото им има неадекватна реакция към него. Той е необходим, за да абсорбира глюкозата (захарта) в кръвта след хранене и да я транспортира до клетките в цялото тяло. Организма на котката неуспява да контролира нивото на глюкоза в кръвта.

Типове диабет при котките?

При диабет тип I концентрациите на кръвната захар са високи, поради намаляване производството на инсулин.

При диабет тип II нивата на глюкозата са високи, защото клетките в тялото не реагират адекватно на инсулина.

Как да разпознаем котешкия диабет?

Чести признаци на диабет са: загуба на тегло, намален или увеличен апетит, повишена жажда, повръщане, често уриниране, дехидратация, появяват се и признаци от страна на нервната система и промяна в походката, атаксия, наблюдават се и дерматологични проблеми. Често при котките с неконтролируем диабет се развива и чернодробна липидоза. Отслабването може да се забележи у дома или по време на рутинен преглед при ветеринарния лекар. Някои животни, които имат конкурентни заболявания, като хипертиреоидизъм, не показват признаци на слабеене. Често усложнение е развитието на диабетна кетоацидоза, която е животозастрашаващо състояние и изисква интензивни грижи.

 

 

Как  се диагностицира?

Диагнозата се поставя лабораторно. Изследват се проби от урината и се правят серия от кръвни изследвания, които показват реалното моментно ниво на глюкоза в кръвта. Твърде често котките показват хипергликемия в резултат от стрес, който е следствие от посещение във ветеринарна клиника или смяна на местообитанието. Често пъти се налага хоспитализация за потвърждаване на диагнозата. В клиника Ню Вита установяваме все по-често това заболяване освен при котки и при кучета.

Как се лекува:

 

Лечението е мултимодално. Целта е да се намали количеството на глюкоза в кръвта. Инсулинът е основен при лечението на котешкия диабет. Котките са пословични с непредвидимата си реакция към всички инсулинови препарати, и всички прерати имат по-къса продължителност на действие. Все по-често започват да се налагат на пазара и перорални хипогликемични таблетки, които стимулират панкреатичната секреция на инсулин и повишават чувствителността на клетките към него. Доказано е също, че диета с ниско съдържание на въглехидрати, регулира нивата на захар в кръвта.

Внимателното наблюдение, както от собственика, така и от ветеринарния лекар е съществена част от лечението на котката, това ще помогне да се определи идеалната доза на инсулин, както и да се избегнат усложнения. Много е важно стопаните да се обучат от лекарите, защото осново собственика ще провежда съществена част от лечението.

Ние сме горди и искаме да ви съобщим, че нашата клиника успешно обучава стопани, изготвя схеми и лечения. Ако имате нужда от помощ или друг тип съдействие се обадете на тел. 0899 52 53 55

 

 

Позвънете
Адрес