Диабет при котките и кучетата

Отличителна статия
Отличителна статия

Какво представлява диабетът?

Много животни развиват захарен диабет. Това е състояние при, което тялото не може да произвежда или да реагира на инсулинът. Инсулинът е хормон, който се произвежда от панкреасът. Той е необходим за правилното усвояване на глюкозата (захарта) в кръвта след хранене.

Рискови фактори за развитието на диабет

Най-важните рискови фактори, установени за развитието на диабет при кучето и котката са:

  • Затлъстяването.
  • Напредналата възраст.
  • Липсата на физическа активност.
  • Мъжките котки са по-уязвими.
  • Употребата на глюкокортикоиди (стероиди) за лечение на други заболявания като астма, атопични дерматити и др. дерматологични заболявания. В някои страни бирманските котки изглежда имат по-висок риск от развитие на диабет в сравнение с други породи.
  • Някои породи кучета са по-предразположени към развитие на диабет. Това са представителите от породите пудел, бишон, шнауцер, самоед, пули, кеесхонди, австралийски териер, фокстериер, териер и бигъл.
  • Не кастрираните женски кучета са два пъти по-предразположени от мъжките.
  • Хроничният или повтарящ се панкреатит могат значително да нарушат структурата и функцията на панкреаса и от там производството на инсулин.

Затлъстелите котки и кучета са четири пъти по-предразположени към развитие на диабет, отколкото животните с идеално тегло, така че най-важното нещо, което собствениците трябва да направят, за да се намали риска от развитие на диабет, е да поддържа здравословно тегло и да насърчава физическата активност на любимците си чрез ежедневни игри, дълги разходки и подходяща храна.

Котка с диабет

Типове диабет при котките?

Подобно на човешкото тяло, клетките в тялото на животните се нуждаят от  въглехидрати под формата на глюкоза за енергия. За да може глюкозата от кръвта да се усвои от клетките се изисква инсулин, за да се „отключат“ вратите към клетките. Инсулинът се прикрепя към клетките и сигнализира кога е подходящото време за усвояване на глюкозата. Чрез усвояването на глюкозата от клетките в мастните депа, черният дроб и мускулите се получава жизненоважно гориво, като същевременно се намаляват нивата на глюкоза в кръвта.

При диабет тип I концентрациите на глюкоза в кръвта са високи поради намалено производство на инсулин. 

При диабет тип II нивата на глюкозата са високи, защото клетките в тялото не реагират правилно на инсулина. 

И при диабет тип I, и при диабет тип II клетките нямат достъп до хранителните вещества, от които се нуждаят. Въпреки, че има много глюкоза в кръвта тя не може да транспортира в и до нуждаещите се клетките, защото липсва инсулин. Котките с диабет най-често страдат от тип II. 

Как да разпознаем диабета при животните?

Чести признаци на диабет са: 

  • Загуба на тегло. Отслабването може да се забележи у дома или по време на рутинен преглед при ветеринарния лекар.
  • Намален или увеличен апетит. И при двата вида диабет клетките в организма не са в състояние да абсорбират глюкозата от кръвта и изпитват глад. За да получат енергията, от която се нуждаят, тялото се обръща към други източници на енергия. Той започва да разгражда собствените си мазнини и протеини, за да нахрани гладните клетки. Това разграждане води до загуба на тегло, въпреки повишения апетит.
  • Повишена жажда. Нормално бъбреците не пропускат глюкоза в урината. Високите нива на захар в кръвта нарушава тази способност на бъбреците и те започват да я пропускат. Тази висока концентрация на глюкоза в урината всъщност привлича големи количества вода в урината, което води до увеличаване обема на урината, повишена загуба течности, склонност към дехидратация и компенсаторно увеличаване на жаждата.
  • Повръщане.
  • Често уриниране. Неприятна миризма на ацетон на урината.
  • Дехидратация.
  • Появяват се и признаци от страна на нервната система и промяна в походката. Увреждат се нервите на задните крайници, което води до изменения  в  позиция на задните крайници при ходене или стоене. Все едно започват да си стъпват със скакателни си стави. Това не е болезнено и често се коригира напълно след лечение.
  • Наблюдават се и дерматологични проблеми. 
  • Често при котките с неконтролируем диабет се развива и чернодробна липидоза
  • Някои животни, които имат конкурентни заболявания, като хипертиреоидизъм, не показват признаци на слабеене. 
  • Най-лошият развой на заболяването е развитието на диабетна кетоацидоза, която е животозастрашаващо състояние и изисква интензивни грижи. 

Как  се диагностицира?

Еднократно откриване на високи стойности на глюкоза в кръвта не потвърждават диабет. Диагнозата се поставя след серия изследвания в клинична обстановка. Изследва се и урината. Твърде често котките показват хипергликемия в резултат от стрес, предизвикан от посещение във ветеринарна клиника или смяна на местообитанието. Съвременен подход в диагностиката е изследване на фруктозамините и гликирания хемоглобин в кръвта. 

Във ветеринарна клиника Ню Вита установяваме все по-често това заболяване и при кучето и при котките. За съдействие моля да се свържете с нас на тел: 0899 52 53 55 или на място на следния адрес: жк. Обеля ул. Кривините 6

Лекарство против диабет при котките

Как се лекува?

 Лечението е мултимодално и то цели:

  • Да се намали количеството на глюкоза в кръвта. 
  • Да се подобрят и да се намалят признаците на жажда и повишеното уриниране.
  • Да се спре загубата на тегло.
  • Да не се допусне организма да изпадне в хипогликемични кризи.

Прилагането на инсулинови препарати е основният подход при лечението на котешкия диабет. Котките са пословични с непредвидимата си реакция към всички инсулинови препарати, и всички препарати имат по-къса продължителност на действие. Все по-често започват да се налагат на пазара и перорални хипогликемични таблетки, които стимулират панкреатичната секреция на инсулин и повишават чувствителността на клетките към него. На пазара има множество видове инсулинови препарати, които могат да се използват за лечението на диабет, като Ленте инсулин (Vetsulin), ProZinc или Гларгин инсулин. Тези видове инсулин се различават както по цена, така и по продължителност на действие и концентрация. Важно е да се обсъдят плюсовете и минусите на всеки тип със собственика. Трябва да се  отбележи, че всеки тип инсулин има специфичен размер на спринцовката (U-100 или U-40), така че е жизненоважно собственикът на животното да се увери, че използва подходящата спринцовка за инсулина на своят любимец.

Инсулиновите инжекции се прилагат подкожно приблизително на всеки 12 часа. Въпреки, че поставянето на инжекции може да изглежда обезсърчително, повечето собственици могат да бъдат научени да прилагат инсулина у дома. Поради много малкия размер на иглата животните са склонни да понасят тези инжекции много добре. В идеалния случай те трябва да са на интервал от 12 часа, промяната на времето за инжектиране с 1-2 часа при необходимост, няма да повлияе неблагоприятно на лечението.

Хранителен режим

При животни, които при диагностицирането на диабет са с наднормено тегло, загуба на тегло трябва да е под внимателното наблюдение от ветеринарен лекар. Свалянето на килограми е важно за постигане на добър контрол върху нивата на кръвната захар. 

Оптималното време на хранене на животните с диабет е спорно. Много ветеринарни лекари препоръчват хранене по време на инжектиране на инсулин, за да се избегне опасно спадане на нивата на кръвната захар. Въпреки това, няма  твърди доказателства, че времето или честотата на хранене при котки с диабет ги предпазва от индуциране на хипогликемия. При  изхранване на котките с диета с ниско съдържание на въглехидрати “свободното хранене” може да бъде приемливо, защото те предпочитат да ядат на малки количества през целия ден. Ако трябва да се спре храна по някаква причина, като например процедура за анестезия, обикновено се препоръчва да се постави 50% от обичайната доза инсулин и внимателно да се проследи пациента, за да се осигури добър гликемичен контрол. 

Внимателното наблюдение, както от собственика, така и от ветеринарния лекар е съществена част от лечението на диабет, това подпомага да се определи идеалната доза на инсулин, както и да се избегнат усложнения. Много е важно стопаните да бъдат обучени от ветеринарните лекарите, защото основно собственика провежда от лечението.

Ние сме горди и искаме да ви съобщим, че нашата клиника успешно обучава стопани, изготвя схеми и лечения. Ако имате нужда от помощ или друг тип съдействие се обадете на тел. 0899 52 53 55

Бързо набиране