Коронавирусна инфекция по котките. ФИП

Отличителна статия
Отличителна статия

Какво означaва FIP (Feline Infectionitis Peritonitis)?

Това е така нареченият Инфекциозен Перитонит по Котките. Заболяването е описано за първи път през 1960 година. Към днешна дата това е най-страшната инфекция при котките, която често завършва летално. Засяга котки от всички възрастови категории, като младите боледуват значително по-тежко.

Какво причинява ФИП инфекцията?

ФИП се причинява от вирусът FCOV. Вирусът имат различни щамове, които се различават по своята патогеност и тежест на протичане на инфекцията. В миналото са се разделяли на две основни групи. Едните предизвикващи по-слаба клинична изява, а другите директно водят до класическия тежък развой на заболяването. Към днешна дата това разделяне не се прави, тъй като щамовете които предизвикват по-лека клиника мутират в по-опасните щамове. За жалост това остава една от най-трудно разбираемите и непредвидими инфекции по котките. Все още не може да се докаже защо някои котки след заразяването си развиват лека, а други тежката форма.

Как се заразяват котките с Коронавирус?

Котките се заразяват с FCOV чрез директен контакт с фекалии, съдържащи вирусът или чрез вдишването му. Заразените котки започват да го излъчват с фекалиите си след 48 час от заразяването си. Затова и котешките тоалетни се превръщат в основния резервоар на вируса в едно домакинство. Излъчителството обикновено продължава няколко месеца, но някои индивиди остават доживотни излъчители. Вирусът се размножава в сливиците и глътката на котките и е възможно да се отдели в околната среда и със слюнката, но само няколко часа или дни след инфектирането. Изхранването на котки в общи непочиствани редовно съдове е един от основните начини на разпространение.

Смята се, че мъжките котки са по-уязвими от женските. Някои породи котки като Абисинска, Хималайска, Британска късокосместа, Рагдол, Девон Рекс са предразположени към ФИП.

Заболяването се диагностицира по-често в развъдници, приюти и при животни изложени на стресови ситуации (например след претърпяна хирургична интервенция).

Котка с коронавирус

Какви са симптомите на ФИП?

След инфектиране вирусът може да остане в организма на вашата котка в спящо неактивно състояние от няколко месеца до няколко години. Затова привидно здрави котки могат да са носители и излъчители на вируса.

  • По-лекият развоят на заболяването при възрастни котки се нарича “Коронавирусен ентерит при котките”. Този ентерит е силно смъртоносен при най-малките ни пациенти, поради бързо настъпващото обезводняване и съпътстващите вторични бактериални инфекции. Тази форма на заболяването има 90 % по-голям шанс за лечение, но тя често преминава в по-тежката форма известна като Инфекциозен перитонит по котките. Котките показват признаци на повръщане, диария, апатия, отказ от храна, висока температура.

Инфекциозният Перитонит в класическият си развой протича в две форми-Влажна и Суха.

  • Влажната форма на FIP е остро имуномедиирано заболяване, предизвикващо васкулит и повишаващо съдовата пропускливост. Засяга млади котки. Симптомите се развиват 4-8 седмици след инфекцията или след стресова ситуация. В гръдната и коремна кухина на котката се образува и събира течност, лигавиците стават бледи или жълти, може да има намален или запазен апетит, температурата се повишава, корема видимо се увеличава, дишането се затруднява и котката може да диша с отворена уста.
  • При сухата форма клиниката се определя в зависимост от органите, които се засягат. Може да има очни проблеми–кератит, кръвоизливи в предна очна камера, отлепяне на ретината, промяна в цвета на ириса. Нервни признаци–тремор, атаксия, гърчове, куцота и др.

Клинични признаци не се развиват при всички заразени котки, а само при 40%. Някои котки остават доживотни носители на вируса. Те отделят непрекъснато едни и същи количества от щама на вируса и рядко развиват FIP. При стресова ситуация те започват да отделят много по-голямо количество на вируса с изпражненията си.

Доказването на дадена котка, че отделя вирус, никога не е добра причина за нейната евтаназия, тъй като повечето от тях спират излъчителството след няколко месеца.

Как се поставя диагнозата Инфекциозен Перитонит?

Поставянето на диагнозата не е лесна задача. Използват се комбинация от изследвания-правят се антигени и антителни тестове за бърза диагностика, коремна ехография или рентгеново изследване на гръдна и коремна кухина, PCR тестове, изследва се течността, която се образува и събира в кухините. Много важна част от поставянето ѝ е правилната интерпретация на резултатите. Благодарение на дългогодишната ни работа с много организации за бездомни животни, нашите лекари натрупаха богат опит в диагностицирането на това заболяване. В отделението ни по инфекциозни болести сме полагали грижи за много котки. 

Диагнозата може да се постави и на базата на изключването, като се изключат всички заболявания с подобна симптоматика.

Котка с коронавирус 2

Как се лекува ФИП?

За съжаление за повечето котки заболяването е фатално. Регистриран в България и за по-голяма част от света, специфичен препарат за лечение на Коронавируса при котките няма. Лечението е насочено към облекчаване на признаци и подобряване качеството на живот. Въпреки това за някои котки е по-добре да бъдат евтаназирани.

Използването на кортикостероиди и имуносупресанти цели временно да се намали възпалителният отговор на организма и да подобри качеството на живот на котката.

Все повече се разчита на добрите резултати, които показва препарата GS  (Remdisivir). Препарата беше регистрира във Великобритания през 2021 год. Той се поставя в продължение на много седмици и е доста скъп.

Няма разработена ваксина срещу Коронавирус при котките.

Как да предпазите котката си от развитие на FIP, след като е била заразенa с FCOV?

  • Намалете стресовите ситуации до минимум, това ще намали вероятността една заразена с FCOV котка да развие FIP.
  • Избягвайте въвеждането на нов любимец в домът ви.
  • Не водете котката на ветеринарен лекар за кастрация, обезпаразитяване или други мероприятия, които не са жизнено необходими.
  • Не дръжте мръсна тоалетната на котката си. Почиствайте я веднага след изхождане и я дезинфекцирайте минимум два пъти седмично.
  • Поставете купичките за храна и вода далеч от тоалетната на котката.

Covid-19 и Коронавируса по животните
Няма доказателства, че коронавируса по котките се предава и заразява човек. Напротив съществуват ограничени сведения, че човек може да зарази котка си с Covid-19. Симптомите, които развиват нашите пациенти са лека треска и няколко дневно неразположение.

Няма доказателства, че SARSCоV-2 (причинителят на Covid-19) може да се задържа по козината на котките и така те да го разпространяват.

Има доказателства, че SARSCoV-2 може да се прехвърли от човек на следните видове животни, при които протичането е леко или незабележимо: кучета, големи котки, порове, гризачи, елени, норки. Говедата и птиците е доказано, че не са податливи на инфекцията.

Има доказателства, че вирусът може да се предава между норките. Също така, че попаднал в тяхната популация вирусът претърпява значителни мутации и може да зарази отново човек. Това са доста тревожни данни, които СЗО публикува на собствения си сайт.

Ако вие сте диагностициран с Covid-19 здравните служби препоръчват:

  • Да ограничите контакта със своя домашен любимец.
  • Не го целувате по лицето и козината.
  • Измивайте си ръцете с топла вода и сапун преди и след контакт с него.
  • Не го хранете с остатъци от вашата храна.

В крайна сметка рискът от заразяване на човека от домашни животни се счита за минимален. Основният път на предаване на заразата при човек е от “човек на човек”.

Коронавирусната инфекция по котката и кучето се предизвиква от коренно различен коронавирус, който няма нищо общо със SARSCov-2.

Котка с коронавирус 3
Бързо набиране