Коронавирусът - световното предизвикателство

Коронавирусът – световното предизвикателство

Share us

 

Коронавирусната инфекция при котките е заболяване, което е описано запърви път през 1960 година. В днешни дни това е най-страшната инфекция при котките, която причиниява  летален изход. Причинява се от FCOV, който предизвиква две клинични изяви при котките: FECV и FIP. FECV се характеризира с повръщане, диария или може да протече безсимптомно, а FIP води до системна инфекция, характеризираща се с развитие на суха или влажна форма на перитонит при котките.

Котките се заразяват с FCOV чрез директен конкакт с фекалии, съдържащи вирус или чрез вдишването му. Заразените котки започват да го излъчват чрез фекалиите си след 48 часа. Затова и котешките тоалетни се превръщат в основния резервоар на вируса в едно домакинство. Излъчването на вируса е възможно и чрез слюнката, но само няколко часа или дни, тъй като той се размножава в сливиците и орофаринкса, затова изхранването на котки в общи непочистващи се съдове е един от начините за заразяване.

 


Клинична изява при котките

Коронавирусният ентерит при котките се оказва много смъртоносен при най-малките ни пациенти, поради бързо настъпващото обезводняване и съпътстващите вторични бактериални инфекции.

Влажната форма на FIP е остро имуномедиирано заболяване, предизвикващо васкулит и повишаващо съдовата пропускливост. Засяга млади котки. Симптомите се развиват 4-8 седмици след инфекция или след стресова ситуация и се изразяват с образуване на изливи в гръдната и коремна кухина, лека пирексия, бледи или иктерични лигавици, намален или запазен апетит.

При сухата форма клиниката се определя в зависимост от органите, които се засягат. Може да има очни проблеми – кератит, кръвоизливи в предна очна камера, отлепяне на ретината, промяна в цвета на ириса. Нервни признаци – тремор, атаксия, гърчове, куцота.

Клинични признаци не се развиват при всички заразени котки, а само при 40%. Някои котки остават доживотни носители на вируса. Те отделят непрекъснато едни и същи количества от щама на вируса и рядко развиват FIP. При стресова ситуация те започват да отделят много по-голямо количество на вируса с изпражненията си.

Доказването на дадена котка, че отделя вирус, никога не е добра причина за нейната евтаназия, тъй като повечето от тях спират излъчителството след няколко месеца.

Поставянето на диагнозата не е лесна задача. Използват се комбинация от изследвания. Много важна част от поставянето ѝ е правилната интерпретация на резултатите. Благодарение на дългогодишната ни работа с много организации за бездомни животни, нашите лекари натрупаха богат опит в диагностицирането на това заболяване.

Регистриран специфичен препарат за лечение на Коронавируса при котките няма. Лечението е насочено към облекчаване на проявилите се признаци.

Съвети как да предпазите котката си след като е била заразенa с FCOV от развитие на FIP:

  1. Намалете стресовите ситуации до минимум, това ще намали вероятността една заразена с FCOV котка да развие FIP. Избягвайте въвеждането на нов любимец в къщата, също и воденето на котката на ветеринарен лекар за кастарация, обезпаразитяване или други мероприятия, които не са жизнено необходими.
  2. Не дръжте мръсна тоалетната на котката. Почиствайте я веднага след изхождане и я дезинфекцирайте минимум два пъти седмично.
  3. Поставете купичките за храна и вода далеч от тоалетната на котката.

Няма разработена ваксина за котки.

Covid -19 и Коронавируса по животните

 

  1. Няма никави доказателства, че коронавируса по котките се предава и заразява човек. Напротив съществуват ограничени сведения, че човек може да зарази котка си с Covid-19. Симптомите, които развиват нашите пациенти са лека треска и няколко дневно неразположение.
  2. Няма доказателства, че SARSCоV-2 (причинителят на Covid-19) може да се задържа по козината на котките и така те да го разпространяват.
  3. Има доказателства, че SARSCoV-2 може да се прехвърли от човек на следните видове жовотни, при които протичането е леко или незабележимо: кучета, големи котки, порове, гризачи, елени, норки. Говедата и птиците е доказано, че не са податливи на инфекцията.
  4. Има доказателсва, че вирусът може да се предава между норките от един индивид на друг. Също така, че попаднал в популация от норки, вирусът претърпява значителни мутации и може да зарази отново човек. Това са доста тревожни данни, които СЗО публикува на собствения си сайт.
  5. Ако вие сте диагностициран с Covid-19 здравните служби препоръчват да ограничите контакта със своя домашен любимец, да не го целувате по лицето и козината, да си мието постоянно ръцете с топла вода и сапун преди и след като сте имали контакт, да не го храните с част от вашата порция храна.
  6. В крайна сметка рискът на заразяване на човека от домашни животни се счита за минимален. Основният път на предаване на заразата е от човек на човек.
  7. Коронавирусната инфекция по котката и кучето се предизвиква от коренно различен коронавирус, който няма нищо общо със SARSCov-2.

 

Позвънете
Адрес