Краста при кучетата

Краста при кучетата

Share us

Демодикоза при кучето (краста) – сърбеж до подлудяване

Един от видовете краста при кучето е наречен Демодикоза. Това заболяване се причинява от три вида кърлежи: Demodex canis, D. inja и D. cornei. Смята се, че засегнатите кучета са имунолично и генетично увредени и това позволява на акарите да зaпочнат да се развиват в космения фоликул и мастните жлези. Този процес предизвиква най-честите клинични признаци: лющене на кожата, зачервявания, гнойни пъпки от вторичната инфекция, алопеция, сърбеж (не е характерен признак) други.

 

 

Демодикозата може да засегне както млади до 18 месечна възраст кучета, така и големи над 18 месечна възраст. При малките кучета се засяга почти цялото тяло (генерализирана форма), а при възрастните представители по-често се поразяват ограничени участъци от тялото (локална). Някои породи са по-предразположени към тази паразитоза. При кучета над 18 месеца се смята, че отговорни за срива на имунната система могат да бъдат приема на лекарства (кортикостероиди, циклоспорини, химиотерапия) или системни заболявания (неоплазии, хипотиреодизмът, недохранване, хиперадренокортицизмът). Затова важна част от лечението е да се идентифицират предразполагащите причини за развитието на  Демодикозата. Основните предразполагащи причини при малките кученца са изхранването с небалансирана храна, наличието на външни паразити, дълги и продължителни антибиотични терапии, лоши условия на отглеждане и чести къпания с некачествена козметика.

Най-често при нас постъпват пациенти, които имат значително оголени участъци и постояно се чешат. Често чуваме „Кучето е с краста докторе”, и немалко пъти собствениците остават силно разочаровани, когато има кажем, че не е краста. Демодикозата е едно лесно диагностицируемо заболяване, изискващо задължетилно кожно изследване. Запомнете, повечето дерматологични заболявания имат сходна клиника и без добре оборудвана лаборатория и назначаване на изследване (понякога са доста), няма как да се постави диагноза и да се назначи подходяща терапия.

 

 

В нашата клиника постъпи за дерматологичен преглед Фифи, която е 10 месечна дългокосместта порода куче. Стопанката и забелязва петна по главата, които последния месец се увеличили. От направените изследвания установихме наличие в космените фоликули на множество крастни кърлежи.

 

 

Усложнения най-често се случват при генерализираната форма. Кожата бива нападната от множество микроорганизми и дерматофити, което води до нейното възпаление. Животното изпитва значителна болка и дискомфорт особено при засягане на лапичките на кучетата (пододерматит).

 

 

Терапията на Демодикозата е комплексна и е насочена към овладяване на вторичните инфекции, убиване на кърлежите и възстановяване на кожната функция. Понякога изисква хоспитализация на пациенти, но в повечето случаи се назначава проследяваща терапия и се правят контролни изследвания. На пазара съществуват разнообразни лекарствени форми, с които нашите лекари успешно водят борба с това неприятно заболяване.

 

 

Позвънете
Адрес