Лайшманиоза

Лайшманиоза

Share us

Лайшманиозата е тежко и смъртоносно заболяване за кучетата. Причинители са малки протозоини паразити Leishmania infantum, Leishmania donovani, които традиционно се пренасят на куче чрез ухапване от т.н пясъчни мухи – Phlebotomus. Възможно е заразяването да се осъществи и при контакт между две кучета, чрез заразена кръв, секрети или трансплацентарно от болна майка на малкото и кученце. Заболяването се среща в много страни от Латинска Америка и в страните с по-топъл климат, включително и в България. Интересен е фактът, че пясъчните мухи не жужат както комарите и имат малко кафеникаво телце. Срещат се в селските райони, гори и паркове в заселените места, а не по плажовете. Хапят не само кучета, но и хора и някои чувствителни на ухапване индивиди могат да получат зачервяване и сърбеж на мястото на ухапването. Рискът за човека е минимален, тъй като при хората заболяването е лечимо, с изключение на хора с отслабена имунна защита /СПИН/.

Активността на пясъчните мухи започва след залез слънце и продължава до зори, като активният им сезон е от май до октомври.


Инкубационният период на заболяването e от 3 до 11 месеца, понякога може да остане скрито в продължение на години. Някои кучета са устойчиви и не проявават признаци на заболяване дори и ухапване от мухи, ако се гледат в добри условия и при липса на стрес. Причинителите са малки вътреклетъчни паразити, живеещи в белите кръвни клетки, в кожата и вътрешните органи на кучето.

Заболяването има две форми: кожна и висцерална. Най-честият признак е обилно падане на козината около очите и муцуната. Кучето губи от телесното си тегло независимо от запазения и дори повишен апетит. Често срещани са възпаленията на кожата в областта на главата и краката, особено където има допир със земята. Образуват се рани, които не се поддават на лечение и бързо увеличават своя размер. В напреднал стадий често се наблюдава извиване и нарастване на ноктите на животното. Повръщане, куцота, умора, мелена, гноен конюнктивит са други често срещани симптоми.


За период от две седмици в нашата клиника постъпиха за лечение две кучета, които проявиха и двете форми на това заболяване. Двамата постъпиха със следните клинични признаци: силна кахексия, запазен апетит, възпаление на очите. От направените изследвания не се установиха съществени изменения, освен повишаване броят на левкоцитите. Ехографията беше без изменения. Гнойният конюнктивит и състоянието на едното куче не се повлияваха от назначената терапия. Само за 24 часа се появиха големи кожни лезии, които не се подобряваха въпреки използването на нови лекарствени средства. Пристъпи се към извършване на тест за Лайшманиоза. Резултатите бяха положителни. Този наш пациент разви кожната форма на това заболяване (образуват се рани, неповлияващи се на лекарства, сърбеж и бързо разпространение по цялото тяло, блефарит и гноен конюнктивит).

Другият наш пациент показа клиника на висцералната форма. Той разви остра бъбречна недостатъчност с последваща полиорганна недостатъчност и за жалост не се повлия на лечението.

Диагностицирането на лайшманиите става с кръвен скринингов тест, който ще потвърди или отхвърли диагнозата, може да се вземе тъканна проба от подут лимфен възел или костен мозък и да се изготви микроскопски преглед за откриване на причинителя. Заболяването при нашите пациенти се потвърди с кръвен тест.

Лечение има, но то не предотвратява новата му поява в по-късен етап. Препаратите, които се използват са инжективни или в перорална форма, като лечението може да продължи 3 месеца. В България липсва регистриран препарат за лечение. При нашият пациент лечението продължи 3 месеца и имаше значително подобряване на всички функции в организма.

Как можете да предпазите кучето си ?

Има разработена ваксина, която се поставя в държави с топъл климат. В периода на най-голяма активност на пясъчните мухи трябва да държите кучето си в закрити помещения от залез слънце до изгрев. Осигурете защита с различни противопаразитни каишки и препарати с репелентно действие срещу пясъчни мухи. Наблюдавайте животното си и при най-малко съмнение го заведете на ветеринарен лекар, за да се направи  кръвен тест. Установено в началото, лечението е по-успешно.

 

 

Позвънете
Адрес