Пиометра

Пиометра

Share us

Какво е пиометра?

Пиометрата е вторична бактериална инфекця, локализирана в репродуктивните органи на кучето и котката, проявяваща се в следствие на хормонален дисбаланс. Това е животозастрашаващо състояние, което трябва да се лекува бързо и агресивно.

 


Как възниква?

При всяко разгонване (естрален цикъл) лигавицата на матката се увеличава и започва подготовка за евентуална бременност. Ако такава не настъпи, лигавицата продължава да се увеличава с всеки следващ цикъл. В крайна сметка, това натрупване на тъкан става прекомерно (ендометриална хиперплазия), тази узряла жлезиста тъкан, отделя секрети благоприятстващи развитието на инфекции. Микроорганизмите проникват през отворения цервикс при разгонването. След приключване на еструса, той се затваря и в матката се създават идеални условия за развитие на гнойно възпаление, развива се така наречената затворена пиометра.

Как да я разпознаем?

Съществуват два вида пиометра – отворена и затворена.

Отворена – шийката на матката е отпусната и през нея изтичат белезникави повлекла в околната среда, те обаче трудно се забелязват от стопаните, тъй като кучетата и котките старателно се почистват.

При затворената изтечения липсват, но образуваната гнойна маса изпълва кухината на матката и корема провисва.

Общото при двата вида е състоянието на животните. Те са отпаднали и летаргични, отказват храна, но имат повишена жажда и често уринират, появява се повръщане. Често животните постъпват при нас със силно влошено състонияние, което изисва моментални действия. Като често усложнение е развитието на бъбречна недостатъчност. Навремената ветеринарна помощ е ключов момент за успешното лечение.

Как  се диагностицира?

 


Всяко куче/котка, което не е кастрирано и е с проява на увеличена жажда, изтечения от половите органи или подуване на корема е съмнително за пиометра.

За поставяне на точна диагноза се предприема изследване на кръвта и ехография на репродуктивните органи. В нашата клиника, благодарение на наличната апаратура за образна диагностика безпроблемно се открива това заболяване.

Как се лекува?

При диагностицирана пиометра, основният и най-сигурен метод е хирургическото отстраняване на матката и яйчниците. За животни, които се използват за разплод съществува разработена хормонална схема за лечение, която често се оказва неефективна и отново се стига до хирургична намеса.

Съществуват  и случаи, в които животните са навлезли в септично състояние и извършването на интервенцията е невъзможно поради опасност за живота им. В такива животозастрашаващи състояния се предприема агресивна стабилизираща терапия до настъпване на подобрение в показателите.

Превенция срещу пиометра

Единственият начин да се предотврати пиометра е ранната кастрация на животните още преди първия естрален цикъл, в случай, че стопаните няма да го използват за разплод.

Ако се проявят изброените по-горе симптоми веднага се свържете с нас.

 

Позвънете
Адрес