Грижа За Пораснали Котки

Отличителна статия
Отличителна статия

Всяка котка след навършване на една година се води котка в зряла възраст (Adult cat). След седмата година котките навлизат в групата на възрастните (Senior cat). Ако вашето коте живее в апартамент вие трябва да му осигурите безопасна среда (поставяне на мрежи на всички прозорци, за да не падне) и място за катерене и игри, за да поддържа нормално развитие на мускулите.

От ветеринарномедицинска гледна точка е задължително да водите домашния си любимец минимум един път годишно за пълен преглед и профилактични изследвания.

Ваксинациите са задължително един път годишно. Обезпаразитяванията са минимум през два месеца. Ако котката ви контактува с други котки или обитава среда с неясен здравословен статут, обезпаразитяванията са по-чести.

През този период от живота ветеринарните ни лекари следят за състоянието на устната кухина, теглото, поведението и други.

Пораснали котки

След навършване на 7 години, котките се водят възрастни. Чрез полагане на специфични грижи вие може да осигурите на вашата котка достойно остаряване. През този период вие трябва да следите за:

  1. Теглото на вашата котка, както надебеляването така и отслабването не са добър здравословен признак.
  2. Съня и активността на котката.
  3. Апетита и приема на течности.
  4. Уринирането и дефекацията.
  5. Кашлица – може да е ранен признак на сърдечен проблем.
  6. Зрението и слуха на вашата котка.

Всяка котка трябва да бъде подложена след 7 годишна възраст на изследване функцията на щитовидната жлеза. Установено е, че Хипертиреоидизмът се диагностицира при 60 % от профилактично изследваните котки. Благодарение на този скрининг в нашата клиника успяхме да удължим живота на много наши пациенти. При нас при провеждане на годишни прегледи на възрастни животни се фокусираме върху:

  1. Изследване на кръв и оценка на хормоналния и биохимичния статус.
  2. Оценка на функцията на отделителната система.
  3. Изследване на устната кухина и анализ на фекалиите.
  4. Анализ на кръвно и очно налягане.
  5. Изготвяне на диета, съобразена с физическото натоварване и здравословния статус.
  6. Поведенческа консултация.

Ние можем да ви предоставим всеобхватна ветеринарна помощ за вашата застаряваща котка. Свържете се с на тел: 0899 52 53 55.

Бързо набиране