Изхранване с кокали

Изхранване с кокали

Share us

Всеки ден в практиката ни се сблъскваме със странните погледи на собствениците на  кучета (особено от големите породи), когато им съoбщаваме, че даването на кокали на кучето е опасно и може да е смъртоносно. Когато собственикът на куче чуе от нашите специалисти „МОЛЯ НЕ ХРАНЕТЕ КУЧЕТО СИ С КОКАЛИ” в него започват да се борят различни крайни чувства. Дали да послуша спецалист или да се вслуша в градските митове и легенди, за ползите от кокалите при кучетата.

Легендарно е твърдението  е,  че  даването на кокали помага за почистването аналните жлези.  Друг мит твърди, че кокалите дават калций полезен за растежа на кучето, и не на последно място това е възможно най-добрия начин за почистване на зъбният камък.

Няма да се опитваме да развенчаваме тези митове, а ще внесем малко яснота около вредите, които могат да нанесат кокалчетата.

Ще започнем с популярната сред всички собственици на кучета анална жлеза.

За какво служи аналната жлеза?

Аналната жлеза е чифтен орган разположен от двете страни на ануса, чиято функция е да маркира територията и да улесняване изхождането. Тя произвежда и изхвърля секрета си при дефекация с и без даването на кости. Изхранването с кости по никакъв начин не оказва влияние на функцията ѝ.

 

Даването на кокали не намалява количеството на секретът, който се отделя от тези жлези нито намалява миризмата му. Нашите специалисти съветват да изхранвате кучето си с висококачествена храна и по-рядко с домашно приготвена храна. Това ще помогне за правилното самопочистване на жлезата. Даването на кокали може да доведе до запек с всичките последващи от него усложнения.

Кокалче против зъбен камък – дали ?

Други нежелани последствия от даването на кости са нараняването на зъбния емайл и бързото амортизиране на зъбите, счупване на зъби, нараняване на устната лигавица и на венците. Често парчета от кости се забиват под езика.

 

 Животозастрашаващи здравословни проблеми, които могат да предизвикат костите са:

  1. Възпаление на стомаха и червата, преплитане на червата вследствие на усилена перисталтика.
  2. Разширяването и превъртането на стомаха.
  3. Най-често срещаното в практиката усложнение е запекът (обстипация).

Това са сериозните усложнения, които често изискват оперативно лечение, а в много тежки случаи завършват и неблагоприятно. Едно от предизвикателствата за ветеринарните лекари е засядането на кости в храносмилателната система, най-често на прешлени в характерното стеснение на хранопровода, точно над сърцето.

 

 

                                                Обстипация (запек)                                                    На снимката може да видитев хранопровода

В обобщение на изложеното до тук искаме да ви обърнем внимание най-вече на вредите от даване на кокали и липсата на всякаква полза от тях за домашните ви любимци. В практиката си сме били свидетели на много драматични ситуации предизвикани от този банален “терорист“ на кучешкото здраве. Всички заболявания, които предизвикват костите са доста болезнени и са свързани със скъпо струващи и болезнени  манипулации.

Благодарим Ви, че няма да давате кости на вашият домашен любимец!

 

Позвънете
Адрес