Агресия

Отличителна статия
Отличителна статия

Проблеми с поведението на кучетата. Агресия.

Какво трябва да направя, ако моето куче прояви агресия?

Нужно е да се обърне внимание още при първият признак на проява на агресия от страна на вашето куче и да се предприемат нужните действия за идентифициране на причината за тази промяна в поведението. Първата и много важна стъпка е да се избегне повторна проява на агресия и инциденти, в противен случай шансовете за перманентно агресивно поведение се увеличават значително с всеки изминал ден.

Защо всяка следваща проява на агресия е по-силна и по-трудна за контрол?

Целта на агресията е животното да се защити и предпази от дразнителя, който още се нарича стимул на агресия. Това могат да бъдат-хора, животни, превозни средства и др.

Всеки път, когато стимулът се отдръпва и избягва контакта с вашето животно, то агресията и анормалното поведението на любимеца ви се засилват. Друга форма на отрицателно подсилване е, когато собственикът премахва умишлено заплахата. 

Реакцията на собственикът при проява на агресия е много важна. Ако кучето усети, че той също се страхува от стимула, а не е притеснен или разстроен от поведението на кучето си, то това служи като допълнителна причина любимецът да засили агресивното си поведение и тревожността си. Наказанията, като дърпане на повода, удар или подобни могат да спрат поведението за кратко, но допринасят за засилване на тревожното състояние в кучето. Тези техники могат и веднага да дадат отрицателен резултат, като засилят страха на кучето от приближаването на стимула. Именно заради това всякаква форма на наказание трябва да се избягва.

Агресивно куче 1

Какво да направим, ако стимулът се изправи срещу домашния любимец, а не се оттегли?

Такава среща на дразнителя с домашният ви любимец е потенциално опасна и противоречива. Първо собственикът трябва да осигури своята лична безопасност и контрол, преди да срещне стимула с любимецът си.

Колко време ще отнеме, за да се коригира поведението и да се овладее агресията на моето куче или коте?

Това зависи от случаите и проблемите, които са възникнали в миналото. Работата с поведенчески консултант е важна, за да се обсъдят безопасните и ефективни упражнения с различни хора. Разиграват се различни ситуации на различни места за овладяване на агресията. Трябва да се стараете кучето да изпълнява точните команди преди да бъде вкарано в реална ситуация. Дори промяната на поведението да е успешна е нужно да се вземат допълнителни мерки, за да се избегнат непредвидени инциденти. След оценката на поведението и консултация с зоопсихолог може да се направят изводи,  върху кои агресивни ситуации трябва да се работи.

Как можем да осигурим общата безопасност?

Първата стъпка е да се направи списък с всички ситуации, при които може да възникнат страх, безпокойство или агресия. Признаците на агресия са:

  • Сковаване
  • Наежване
  • Ръмжене
  • Оголване на зъби
  • Налитане или хапане

След като сте наясно с всички стимули, места и ситуации, които подтикват кучето към агресия, трябва да се изгради стратегия, чрез която тези ситуации да се избягват или да се предотвратят. В случай, че някоя от ситуациите не могат да бъде избегнати, то ще се наложи да се предприемат допълнителни мерки.

Какви средства за физически контрол можете да използвате за помощ?

Повод: Спомага за предотвратяването на агресия, чрез задържането на кучето на каишка от отговорен възрастен, към когото кучето не проявява агресия. Трябва да се отдалечите на достатъчно разстояние от стимула. Друг вариант е кучето да бъде вързано за здрава опора, за да се предотврати временно достъпа до стимула. В  тези ситуации вие може да контролирате вашето куче, но не и стимулът.

Затворени помещения, боксове, клетки: Ако кучето се чувства комфортно затворено в дадено помещение (стая, клетка или бокс на закрито или на открито), то може да не прояви агресия, ако бъде настанено в тях.

Намордник: Намордникът осигурява безопасността на всички, когато кучето проявява агресия.

Каишка, нашийник или нагръдник: Това са най-удобните средства за упражняване на физически контрол. При всяка възникнала проблемна ситуация, чрез нашийника можем да преориентираме главата, да отдалечите или отдръпнете

 кучето. 

Как да осигурим безопасността на хората, ако кучето стане агресивно към непознати или към животни при разходки?

Ако кучето показва агресивно поведение по време на разходка, най-вероятно в началото ще се наложи да избягвате разходките или да откриете подходящо място и време, когато наоколо няма други животни или хора. Силно препоръчителна е употребата на намордник. Ако все пак възникне среща трябва да държите кучето близо до вас, за да го контролирате и успокоите. Пускане на кучето свободно без повод е недопустимо и се забранява.

Как да осигуря безопасността на гостите в дома ми, ако кучето проявява агресия към тях?

Достъпът на животното до гостите трябва да бъде ограничен, чрез затваряне в друго помещение или връзване за здрава опора на каишка, преди гостите да влязат в дома ви. Само човек, който има пълен контрол над кучето трябва да манипулира с него. Гостите също не трябва да имат достъп до кучето, особено такива, които не осъзнават риска, като деца например. Ако позволите на кучето да е сред гостите и да има пряк контакт с тях, задължително сложете намордник.

Котките обикновено се затварят в съседни помещения.

Агресивно куче 2

Как да осигурим безопасността си, ако кучето ми проявява агресивно поведение при хранене или игра?

Първоначално кучето трябва да се храни на място, където се чувства спокойно и да не бъде обезпокоявано, докато не напусне само зоната на хранене. Когато то го стори тогава се заемете с почистване на купите и остатъците от храна. Ако кучето предпазва играчките или лакомствата си, то те също трябва да се дават само в неговата зона на комфорт.

Как да си осигурим безопасност, ако кучето е агресивно заради предмети, които си е присвоило?

Ако кучето чувства някой предмет като ценен за него и проявява признаци на агресия , то този предмет не трябва да му бъде даван. Навън кучето трябва да бъде държано под контрола на каишката, за да се гарантира, че няма да вземе чужд предмет, към който да стане прекалено властен. Използването на намордник е подходящ и ефективен метод за справяне с агресията. Приучете вашият си любимец на команди “Пусни” и “Ела”. При изпълнение на командата го наградете с любимите му лакомства.

Как да осигурим безопасност на околните, ако кучето прояви агресия докато е на разходка или е само в двора?

Кучета, които проявяват агресия в подобни ситуации, винаги трябва да бъдат наблюдавани от отговорен възрастен и да бъдат взети допълнителни мерки за безопасност, като се не се оставят без повод, нашийник и намордник. Кучето в никакъв случай не трябва да остава без надзор, освен ако не е на място, където е невъзможно да избяга или някой нежелан гост влезе при него.

Как да осигурим безопасността на другите животни в дома ни, ако любимецът ни е агресивен?

Този вид агресия е много труден за овладяване и потискане. Първата стъпка е домашните любимци да нямат пряк достъп един до друг всеки път, когато са сами. Когато има кой да ги са наблюдава е най-добре, кучето проявяващо агресия да бъде на повод и с намордник. Наблюдавайки поведението на кучето можете да забележите моментите, в които се проявява агресия и за в бъдеще да се опитате да ги избягвате.

Как да осигуря безопасността на членовете на моето семейството, ако любимеца проявява агресия към тях?

Агресията към членовете на семейството е друг проблем, който трудно може да се предотврати, особено ако не можете да определите точните причини и действия при които се проявява агресията. Ако разпознаете признаците на агресия или избягвайте ситуациите, или поставете каишка и намордник на кучето в тези моменти. 

Ако любимецът ви проявява агресия, когато вие се храните, го затваряйте в друго помещение. 

Ако проявява агресия по време на почивка или сън е добре почивките да се осъществяват в самостоятелно помещение. 

Кучета, които проявяват агресия, когато са скрити под маса, легло, стол или други убежища за прикритие е добре да имат закачен повод, с помощта на който да ги изкарате от там при нужда. На котките трябва да бъде забранен достъпа до такива места.

Ако агресията не може да бъде напълно предотвратена и особено, ако децата са изложени на риск, се налага да затворите любимеца си през цялото време и да го пускате за разходки, игри, обучение и социални взаимодействия (ако няма агресия в тези моменти), само когато няма наоколо хора.

Ако е необходимо, каишката и повода могат да бъдат оставени прикрепени или кучето да носи намордник през цялото време.

Ако кучето проявява агресия при поставяне на каишката или намордника и се опитва да хапе, вашата безопасност не е гарантирана и е редно да се предприемат действия за приучаването му към търпимост. Понякога се налага да се прилагат комбинация от техники, лекарства и феромони за потискане и овладяване на агресията.

За съдействие можете да се свържете с нас на телефон 0899 52 53 55 или ни посетете на място жк. Обеля ул. Кривините 6.

Бързо набиране