Бъбречна недостатъчност при котките

Отличителна статия
Отличителна статия

1. КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАВА БЪБРЕЧНОТО ЗАБОЛЯВАНЕПРИ КОТКИТЕ

Бъбреците изпълняват множество жизненоважни роли в тялото. Както при хората, котките също имат два бъбрека, по един от всяка страна на корема. Когато бъбреците на вашата котка са здрави, те работят за отстраняване на токсините,  регулират кръвното налягане, отговарят за нормалния електролитен баланс,хидратацията и произвеждат хормони, които стимулират производството на червени кръвни клетки. За съжаление, както при хората, бъбречната недостатъчност може да възникне, когато тези органи станат твърде увредени, за да функционират правилно.
По принцип бъбреците имат голям резервен капаците за да изпълняват функциите си, така че е необходимо около 2/3 загуба от работоспособността им за да бъдат забелязани конкретни клични признаци за бъбречна недостатъчност. Ако вашата котка е диагностицирана с това заболяване, това би означавало, че бъбреците й вече не функционират ефективно. Причините и факторите за това могат да бъдат множество. Някои от основните такива ще разгледаме по-долу.
Това е заболяване характеризиращо се с нарушение на филтрационната финкция на бъбречната клетка, което води до задържане на отпадни продукти от обмяната на веществата в кръвта. Предразположени породи котки са - Абисинска, Мейн Куун, Персийска порода, Рагдол, Синя руска, Сиамска, Британска късокосместа, Шотландска и др.

2. ВИДОВЕ БЪБРЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИ

При котките са установени два вида бъбречна недостатъчност - Остра и Хронична.
   I. Острата бъбречна недостатъчност може възникне внезапно за няколко дни или седмици. Проявява се при котки от всички възрасти и обикновено е резултат от:

  • натравяния (токсични растения, пестициди, лекарста, почистващи препарати и т.н.)
  • сериозни наранявания и травми включващи счупен таз или спукан пикочен мехур, запушена урета, загуба на кръв, дехидратация, бъбречна инфекция, сърдечна недостатъчност и други.

Някои от пациентите диагностицирани с подобно заболяване могат да възвърнат част от бъбречната си функция с помоща на адекватно лечение, грижи и време. Именно за това е важно да се обърнете навреме към вашия ветеринарен лекар.

   II. Хроничната бъбречна недостатъчност при котките е постепенно състояние, което обикновено се развива в продължение на няколко месеца или години. Това е прогресивно заболяване, което може да доведе до пълна бъбречна недостатъчност, при която бъбреците постепенно спират да работят, тъй като губят способността си да филтрират токсините от кръвта. Този тип бъбречна недостатъчност обикновено се причинява от автоимунни заболявания, хронични инфекции, кисти, напреднала възраст, генетични увреждания и други медицински състояния. Заболяването главно се проявява при зрели и по-възрастни котки и се характеризира със загуба около 2/3 от бъбречната тъкан. Клиничните изследвания в областа на ветеринарната медицина показват, че хроничната бъбречна недостатъчност засяга около 30-40% от котките над 10 годишна възраст и 81% от котките над 15 години.

3. СИМПТОМИ ПРИ БЪБРЕЧНАТА НЕДОСТАТЪЧНОСТ

Възможен симптом при бъбречна недостатъчност при котата е да пие повече вода

Ако бъбреците на вашата котка не премахват отпадните вещества и токсините от нейното тяло, може да забележите, че котката ви пие повече вода и се опитва да уринира повече. Тъй като токсините се натрупват в тялото на животното, то може да почувства гадене и да спре да се храни. Като цяло котката ще изглежда летаргична и не много щастлива.


Симптомите на бъбречна недостатъчност при котките се различават в зависимост от това дали състоянието на животното е остър или краен стадий на бъбречна недостатъчност.

При котки с остра бъбречна недостатъчност клиничните признаци могат да бъдат:

  • Внезапна поява на намален апетит
  • Летаргия или апатичност
  • повръщане, понякога с примес на кръв
  • диария или кървава диария
  • миризма, подобна на амоняк в дъха (поради уремични токсини, натрупващи се в кръвта)
  • промени в уринирането (големи количества или спиране)
  • коремна болка поради подути бъбреци (наблюдава се при случаите на остра бъбречна недостатъчност)
  • гърчове
  • схваната походка или извит гръб, поради болката, която изпитват от влошеното състояние

При котки с краен стадий на бъбречна недостатъчност, свързана с хтронично бъбречно заболяване, клиничните признаци могат да включват:

  • Анорексия / отказ от хранене
  • повръщане
  • летаргия/ прекомерна сънливост
  • дехидратация
  • промени в поведението (раздразнителност)
  • неконтролируемо уриниране
  • миризма подобна на амоняк в дъха
  • гърчове
  • намалена телесна температура
  • мазна, неподдържана, тънка козина

Въпреки, че няма надежден лек за хроничното бъбречно заболяване, ако се открие и лекува навреме може да удължи и подобри значително живота на вашия домашен любимец.

Внимание: Тези симптоми могат да бъдат признаци и на други заболявания, поради което ранната диагностика на заболяването и комуникацията с вашия ветеринарен лекар са от решаващо значение.

4. ПРИЧИНИ ЗА ПОЯВАТА НА БЪБРЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ

Хроничната бъбречна недостатъчност при котките е по-скоро краен стадий на различни болестни процеси, отколкото самостоятелно заболяване. Болестите или клиничните състояния, които в крайна сметка могат да доведат до бъбречна недостатъчност могат да бъдат:

  1. Вродени или генетични заболявания – малоформации на бъбреците, като поликистоза при дългокосместите котки
  2. Пиелонефрит - Бактериални бъбречни инфекции
  3. Гломерулонефрит - Възпаления и увреждания на филтрационната мембрана на бъбрека
  4. Неоплазия - Различни тумори на бъбрека, най–често ломфосарком
  5. Амилоидоза - натрупване на наобичаен протеин в бъбрека, който му пречи да функционира нормално
  6. Вирусни инфекции, като вируса на котешката левкимия (FeLV) и вирус на котешкия инфекциозен перитонит (FIP)
  7. Камъни в бъбреците или уретерите

5. ДИАГНОСТИЦИРАНЕ И ЛЕЧЕНИЕ

Бъбречните заболявания обикновено се диагностицират чрез измерването на двe основни биохимични вещества в кръвния поток, уреен азот (BUN) и креатинин. Протеинурията (излишък на протеин в урината) е друг показател за хронична бъбречна недостатъчност. Тестовете за измерване и на други вещества в кръвта са от съществено значение за определяне на степента на бъбречна недостатъчност като: протеини, калий, фосфор и калций, също така и броя на червените и белите кръвни телца.

Доскоро ранното диагностициране на бъбречна недостатъчност представляваше сериозно предизвикателство за ветеринарните лекари. Клиничните признаци за бъбречната недостатъчност не могат да бъдат категорични при повишаването на BUN и креатинина, докато не настъпи значителна бъбречна дисфункция. Тук на помощ идва един от най-разпространените методи за диагностика на бъбречна дисфункция при котките, а именно SDMA теста.

SDMA тест за ранна диагностика на бъбречна дисфункция при котките

Един от най-съвремените и използвани методи за диагностика на ранна бъбречна недостатъчност при котките е кръвния SDMA тест. С този метод може да бъде извършена цялостна оценка на биологичните индикатори отговорни за бъбречната функция. Това е изключително точен и надежден инструмент за анализ и диагностика на ранната бъбречна недостатъчност при котките. Това е така защото концентрацията на SMDA се повишават над референтните норми преди серумният креатинин да се повиши. По този начин се осигурява възможност за ранна диагностика и лечение на вашата котка на много по-ранен етап от настъпване на пълната фаза на заболяването.

6. ХРАНА И ГРИЖИ ПРИ КОТКИ С БЪБРЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ

при бъбречна недостатъчност осигурете на котката си подходяща храна, като пилешко или заешко месо

Осигурявайте на котката си прясна питейна вода. Избягвайте евтината небалансирана храна. Закупувайте храна само от ветеринарен лекар. Следете и спазвайте точните препоръки, следете теглото на вашият любимец и посещавайте вашият ветеринарен лекар за рутинни изследвания.

Подходящ протеинен източник е пилешкото и заешкото месо. Не се препоръчва включването на растителен протеин, тъй като те са ниско качествени и не осигуряват важните хранителни вещества за вашата котка.

Трябва да се изключат храните, които съдържат високо количество на въглехидрати.

Даването на лекарства може да се окаже истинско предизвикателство за собствениците, но трябва да знаете, че често това е ключът към успешното управление на това заболяването.

Днес за котки с бъбречна недостатъчност са разработени голям брой диети, които ние ветеринарните лекари от Ню Вита препоръчваме на нашите болни пациенти. В зоомагазината ни част се предлагат висококачествени и силно усвоими специализирани храни, които са с ниско съдържание на фосфор. От нас можете да си закупите и лечебни храни за вашият любимец.


7. ПРЕВЕНЦИЯ НА БЪБРЕЧНАТА НЕДОСТАТЪЧНОСТ

Най-важната част от превенцията на всички котешки заболявания и не само на бъбречната недостатъчност са постоянни профилактични годишни изследвания. Умоляваме и приканваме всички стопани на котки и кучета поне веднъж годишно да подлагат животните си на профилактични изследвания. Това е само едно от многото заболявания, който се диагностицират в крайната фаза от развитие на болестта. В тази фаза много малко животни реагират положително на терапията и често губят битката с болестта. Изисквайте от вашият ветеринарен лекар кръвни изследвания, изследване на урина, измерване на кръвното налягане. Нов показател, който се използва, като ранен откривател на заболяването се нарича SDMA. В нашата клиника предлага това изследване, чрез него ние откриваме много рано пациенти предразположени към развитието на бъбречна недостатъчност. За този показател можете да прочетете повече в нашата статия: СДМА.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ЗА БЪБРЕЧНАТА НЕДОСТАТЪЧНОСТ ПРИ КОТКИТЕ:

1. Колко дълго котката може да живее с бъбречна недостатъчност?

Хроничната бъбречна недостатъчност при котките е сериозно заболяване към което трябва да се подхожда изключително отговорно. При предприемането на подходящо лечение и добра ветеринарна грижа вашата котка може да продължи да живее – месеци дори години. Качеството на живот на вашия домашен любимец ще зависи то етапа на болеста от който е започнало лечението. Именно за това е важно подобно заболяване да бъде диагностицирано навреме.

2. Кой е метод за диагностик на бъбречна недостатъчност при котките е най-точен?

Един от най-точните методи за диагностика на бъбречна дисфункция при котките е SDMA теста. Той може с голяма точност да определи състоянието на бъбреците на вашия домашен любимец.

3. Котките с бъбречна недостатъчност изпитват ли болка?

Котките с остра бъбречна недостатъчност могат да изпитат силно неудобство за определено време. Това е свързано с болката, която изпитват заради подуването на бъбреците, което може да доведе до колабиране или гърч, ако болката е постоянна. При такива ситуации се свържете с вашия лекуващ ветеринарен лекар.

Ако смятате, че вашата котка може да страда от бъбречна недостатъчност не се колебайте да се обърнете към някой от нашите специалисти във ветеринарна клиника NEWVITA.BG.

За консултация свържете с нашия екип на телефон 0899 52 53 55.

Бързо набиране