Отглеждане на таралежи

Отличителна статия
Отличителна статия

Обща информация за таралежите

Най-разпространеният вид таралеж за домашен любимец е белия африкански. Таралежите могат да бъдат страхотни домашни любимци. Средната продължителност на живот е от четири до седем години. Обърнете внимание, че те са нощни животни и спят най-много през деня. Като всеядни животни таралежите ядат растителна храна, плодове и насекоми. На пазара се предлагат различни гранулирани храни за таралежи.

В природата дивите африкански таралежи са нощни животни и прекарват дневните часове, скрити в дупки или други кухини. През нощта те са много активни хищници, бягащи постоянно в търсене на насекоми, земни червеи и охлюви. Мъжките и женските са самостоятелни и териториални. Те живеят заедно само по време на ухажване и когато отглеждат малките си. При силни стресови ситуации, студено или топло време могат да стоят дълго време на едно и също място без да мърдат. Таралежите имат много чувствителни сетива за мирис и слух, особено в ултразвуковия диапазон. Зрението не е добре развито, те не различават цветове. Издават характерен съскащ звук, когато са уплашени или възбудени.

В какво живеят  таралежите, които се отглеждат за домашни любимци?

Таралежите са самотни в дивата природа. Въпреки, че съществуват индивиди, които  живеят заедно с възрастните си родители. Таралежите обикновено стават агресивни към съквартирантите, ако се отглеждат в клетка, когато достигнат полова зрялост. Здравите таралежи са много активни и трябва да им бъде осигурена голяма клетка тип аквариум или кутия с гладки стени и под. Те са в състояние да се катерят, затова клетката трябва да има капак.

Подът на клетката трябва да е мек и абсорбиращ и изисква честа смяна, може да се използват талаш, дървени пелети от иглолистни и широколистни дървета. 

За да се чувстват максимално комфортно трябва да имат места за укриване. Това може да бъде картонена или дървена кутия, саксия, платнена торба или поливинилхлоридна (PVC) тръба, керемида или готови малки къщички за гризачи.

Подходяща температурата на отглеждането им е между 23°C и 32°C. Желателно е всеки ден да бъдат пускани да се разхождат на безопасно за тях място. 

Влажността, при която трябва да се отглеждат е до 40%. Таралежите избягват ярката светлина, но трябва да им се осигури дневен цикъл между 10 ч. и 14 ч. мека светлина. 

А с какво се хранят таралежите?

В дивата природа основната храна на таралежите са охлювите, червеите, някой малки гръбначни животинки. Те са насекомоядни бозайници. Отглеждани, като домашни любимци традиционно се хранят с диети, които са с 30% до 50% протеин и 10% до 20% мазнини. На пазара съществуват специално приготвени храни за таралеж. Храната за порове не се препоръчва. Масово използвани са сухите храни котки, които е желателно да бъдат натрошавани. Прясна вода трябва да бъде на разположение по всяко време. Повечето таралежи могат да се научат да пият от бутилки, но някои не се приучават и трябва да имат купа с вода.

 За да разнообразите основната диета на вашият таралеж може да включите:

  • Приблизително 1 до 2 ч.л консерви за котки или кучета, варено месо или яйце или нискомаслена извара. Има разработени консерви с охлюви и скакалци.
  • Подходящи плодове са банан, грозде, ябълка, круша, горски плодове, които е желателно да бъдат нарязани на купчета.
  • Всички зеленчуци е препоръчително да бъдат предварително сварени. Подходящи са  моркови, боб, тиква, грах, домати, зеленолистни растения. Те трябва да присъстват ежедневно в менюто на вашето таралежче. 
  • Позволено е да се дават лакомства и награди, като такива могат да се използват брашнени, земни и восъчни червеи, щурци и котешки лакомства. Желателно е те да бъде скрити в постелката, за да се насърчава дейността по търсене на храна.
  • Ядки, семена и големи предмети или твърди храни, като суровите моркови могат да се заседнат в устата и трябва да се избягват.

Влажните или нетрайни храни трябва да се предлагат вечер. Изпръжненията от таралежа са сравнително меки и в зависимост от диетата, може да бъдат доста разнородни.

Как растат таралежите?

Женските обикновено достигат до 350 грама, а мъжките между 400-500 грама. Въпреки, че домашните таралежи могат да станат полово зрели на 2 месеца, женските трябва да са на възраст минимум 6 месеца преди да започнат да се заплождат. Има доказателства, че женските таралежи могат да претърпяват сливане на тазовата симфиза, ако не се заплодят преди 18 месечна възраст. Това може да предизвика задържане на плодовете в таза и трудно или невъзможно раждане. Мъжките и женските таралежи се различават лесно. Бременността трае около 35-40 дни. 

Ветеринарномедицински грижи.

Подобно на котките и кучетата, таралежите също се нуждаят от редовни ветеринарни посещения, но за тях все още няма разработени ваксини. Препоръчват се годишни прегледи и чести обезпаразитявания. Често срещаните заболявания, които засягат таралежите са: недостиг на витамини, затлъстяване, наличие на акари, пневмония, рак, стомашно-чревни блокади, стоматологични заболявания, мастна чернодробна дистрофия и вътрешни паразити. Особено внимание трябва да се обърне на затлъстяването. Ако забележите някой от следните промени в поведението на вашият таралеж, моля да се свържете с ветеринарен лекар:

  • Диария и отказ от храна-може да се дължи на заболявания на зъбите, паразити и възпаления на червата.
  • Трудно дишане-признак на възпаления в носната кухина и белия дроб.
  • Опадване на бодлите-признак на дерматологичен проблем, който може да е следствие на акари, бълхи, гъбички, въшки и др.
  • Тръскане на главата-възпаления на ушите .
  • Туморни образувания по кожата. 
  • Изтечения от очите.

Таралежите са животни, които изискват къпане. Това може да се случи под течаща топла вода или в леген пълен с вода, дъното на който е покрит с дебела хавлиена кърпа. Търкането на бодлите се осъществява с хавлиената кърпа или със специална четка. Може да се използва специална козметика за гризачи или котешки шампоан.

Този вид животни не обичат да се гушкат и да се пипат, но могат да се покатерят лесно по-ръката ви. Бъдете внимателни с бодлите и се пазете. Някой представители обичат да се галят по корема.

Предпочитаните играчки за таралежи са свързани с начина им на живот. Те обичат да търкалящи се разни неща. Можете да привлечете вниманието му с играчки за котки или морски свинчета.

Ветеринарна клиника “Ню Вита” беше собственик и дълги години се грижеше в жк. Надежда за своя талисман таралежа Вито. Той беше подарен през далечната 2013 година на д-р Стоичков и дълги години той му правеше компания във ветеринарният кабинет в бл.172.

Бързо набиране