Парвовироза

Отличителна статия
Отличителна статия

През инфекциозното отделение на ветеринарна клиника “Ню Вита” са преминали успешен курс на лечение стотици животни болни от Парвовироза. Въпреки, че има успешна стратегия за борба с тази смъртоносна болест, до този момент тя не е ликвидирана. Нека да ви разкажем малко повече.

Какво е Парвовироза?

Това е силно заразно, бързо разпространяващо се и с голяма смъртност вирусно заболяване. Предизвиква се от вирус, като най-важните и опасни щамове са CPV-2, CPV-2a, CPV-2b и CPV-2c. Вирусите покосяват и унищожават стомашно-чревния тракт на малките и не ваксинирани кученца. Най-уязвими са кученца под 5 месечна възраст, които нямат ваксини или имат приложена неподходяща схема за ваксинация. Някои кучета въпреки изпълнение на точните схеми на ваксинация не изграждат достатъчен имунитет срещу Парвото и са също уязвими към инфектиране.

Вирусът е силно устойчив в околната среда. Той издържа дълго време на високи и ниски температури, както и в суха и влажна среда, устойчив е на повечето дезинфектанти, алкохол и детергенти. Разтвор на белина се използва за унищожаването му в околната среда.

Как се заразяват кученцата?

Основният източник на инфекция са болните животни, който започват да отделят с фекалиите си вируса, точно преди да покажат първите клинични признаци. Отделянето  му продължава до 2 седмици след излекуване.

Вирусът попада в здравият организъм главно чрез замърсени с фекалии предмети-купи, нашийници, поводи, легла, постелки, дрехи, вода, храна и др. Животните могат да се заразят и чрез пряк контакт от болни животни или от дрехите на гледачите, които се грижат за болни животни.

Вирусът лесно се прикрепя към козината на кучетата и се предава от едно място на друго чрез замърсени лапи, козина, обувки, клетки и други предмети.

Какви клинични признаци показват болните от Парвовироза кучета?

След като попадне в организмът на здраво куче вирусът по кръвен път достига до лигавицата на червата и до костния мозък. В началото на заболяването малките кутрета отказват да се хранят и се умърлушват, не са игриви, предпочитат да спят. След 24-48 часа температурата се покачва и започват да повръщат. Появява се силна диария. В изпражненията има наличие на слуз и кръв. Животните бързо се обезводняват и възстановителните им сили рязко намаляват. Имунната система на болният организъм е силно подтисната, което води до развитие на вторична бактериална инфекция. 

Как се диагностицира Парвото?

От изключителна важност за успеха на лечението е да се постави бързо диагнозата. Забележите ли следните клинични признаци веднага посетете ветеринарен лекар за преглед и диагностични изследвания:

  • Повръщане 
  • Отказ от храна
  • Диария
  • Сънливост

За доказване на Парвовирозата е необходимо да се направят тестове за инфекциозни заболявания и кръвни изследвания. Изключително важно е вирусът да се докаже в изпражненията на болното куче. В нашата клиника извършваме бързи антигенните тестове, които ни потвърждават диагнозата след 10 минути.  Откриването на антитела в кръвта на кучето също е диагностичен метод за бърза диагностика.

Пълната кръвна картина трябва да бъде изследвана при всички новозаразени кучета. Левкопенията (намаляване броя на белите кръвни клетки) е изключително характерна находка, но липсата и не отхвърля диагнозата.

Куче с парвовироза

Как се лекува Парвовирозата при кучета?

При малките не ваксинирани кученца под 5 месечна възраст заболяването се развива бързо и протича тежко, при тях  лечението е доста трудно. 

Бързата и адекватна терапия увеличава с над 90 % успешния изход от тази смъртоносна болест. Няма разработено лекарство, което да убие вирусът и не самият вирус убива вашето куче, а последствията от него, които са:

  • Силно увреждане и унищожаване на лигавицата на червата, което предизвиква силна дехидратация.
  • Загуба на жизненоважни електролити, като Натрий и Калий.
  • Развитие на септицемия-проникване на бактерии през увредените червата в кръвния поток и намножаването има в кръвта. Тя почти винаги води до смърт на кутретата.

Подходът към успешно излекуване от Парвовироза трябва да включва:

1. Първата стъпка е незабавна хоспитализация и изолиране на болния и всички контактни животни. Ветеринарна клиника “Ню Вита разполага” с обособен сектор за настаняване и лечение на инфекциозно болни кучета и котки. В нашето инфекциозно отделение могат да се лекуват до 4 броя пациенти. Пропусквателния режим и работа в отделението е съобразен с международните правила за борба с инфекциите.

2. Лечението на Парвовироза цели да се възстанови електролитния дисбаланс в организма, затова венозните инфузии са задължителни и те се правят под строг лекарски контрол в болнична обстановка. Лечението в домашни условия е силно непрепоръчително и често завършва фатално.

3. Спирането на загуби на течности, чрез намаляване или спиране на повръщането е друго важна стъпка. Прилагат се противоповръщателни препарати през точно определени интервали.

4. Трябва да се контролира силната коремна болка, която животните изпитват следствие на унищожаването на храносмилателната им система от вирусът.

5. Животните с инфекция изискват поставянето на антибиотични препарати, които да се борят с вторичната инфекция и да предотвратят развитието на септицемия.

6. В последните години се прилагат готови антитела на болните, които да атакуват директно вирусните антигени.

Как да защитите вашето куче от Парвовирозата?

Най-сигурната защита срещу Парвовирозата е изпълнение на ваксиналната схема, която вашият ветеринарен лекар е изготвил. Всяка година вие трябва в точно определен момент да поставяте бустер ваксина, за да защитите вашите пораснали кучета. Някой животни въпреки поставянето на ваксини се разболяват отново. Основната причина за това е масовото закупуване от складове на ваксини, които се поставят от лица без ветеринарномедицинско образувание или поставянето им в най-неподходящия времеви период. Ваксините започват да се поставят след като имунитет, който кученцата са придобили от майката започва да спада. Това, че купувате куче с някакви поставени стикери на ваксини не означава, че то е защитено. Само лицензирани ветеринарни лекари имат право да извършват тази дейност.

Спазване на висока хигиена в помещенията, където се отглежда вашето кученце.

До завършване на пълната ваксинационна схема вашето кутре не трябва да излиза навън и да се събира с други кучета. Ограничете срещата му с животни, които излизат навън, също така не позволявайте кученцето да има достъп до вашите обувки.

Посещението на обучителни центрове и хотели за животни без изпълнена ваксинационна схема е крайно непрепоръчително. В нашият хотел се настаняват само здрави, обезпаразитени и животни с правилно извършена и завършена схема на ваксинации.

Има ли риск човек и котка да се разболее от Парвовироза?

Няма научни доказателства, че вирусът може да се предава на човек и котка.

За съдействие и за лечение в нашата клиника се свържете с нас на телефон 0899 52 53 55.

Бързо набиране