Фовия светлинна терапия за кожни заболявания и трудно зарастващи рани

Отличителна статия
Отличителна статия

Много сме горди, че можем да предложим нов тип терапия, която ускорява зарастването на рани и разрешава много от случаите на кожните заболявания. В следващата статия ще ви запознаем с този нов терапевтичен подход, използващ Флуоресцентен биомодулатор Phovia Lamp.

Какво е Фовия светлинна терапия?

Това е нов иновативен неинвазивен метод за терапия на кожни заболявания, който стимулира и ускорява регенерацията на клетките в дермата, също така и намалява възпалителните процеси на кожата. Терапията се осъществява с помощта на клинично доказана система, състояща се от LED лампа и хромофорен гел. Те генерират многовълнова флуоресцентна светлина, която може да проникне до различни слоеве на кожата и да провокира голям брой полезни реакции в нея. Доказано е, че намалява два пъти времето на зарастването и възстановяването на нарушената дерма.

Какви са полезните действия на флуоресцентната светлина генерирана от гела и LED лампата на Фовия?

Всяка клетка има фотоакцепторни молекули, които улавят флуоресцентната светлина. Тя започва да стимулира различни електрохимични промени в клетката, водещи до по-голямо производство на АТФ, който е отговорен за по-бързото възстановяване на увреденият слой тъкани. Активира се производството на кислородно-активни вещества и се увеличава продукцията на имунни клетки, които обезвреждат различните бактерии. Флуоресцентните вълни имат различна дължина и проникват в различни части на кожата.

1) Сините дължини на вълните проникват до 1 мм. Те се борят с бактериите и с наличната инфекция.

2) Зелените дължини на вълните проникват от 0,5 до 2 мм и влияят на фибробластите и стимулират разрастването на кератиноцитите.

3) Жълтите дължини на вълните проникват до 2 мм и подобряват перфузията (кръвоснабдяването) на увредения участък.

4) Червените дължини проникват до 6 мм и освен, че намаляват възпалението, подпомагат производството на колаген и бързото зарастване на раната.

(A) Участък лекуван с Фовия FLE, (B) нетретиран участък с Фовия
(A) Участък лекуван с Фовия FLE, (B) нетретиран участък с Фовия
На Фиг. 1 се значително подобрение след втората седмица на терапия
На Фиг. 1 и 2 се наблюдава значително подобрение след втората седмица на терапия

За какво се използва Фовия-светлинната терапия?

В нашата практика използваме този тип терапия при трудно зарастващи рани, силни кожни възпаления - повърхностни и дълбоки пиодермити, след всякакви хирургични интервенции, напукани лапи, рани след ухапвания, интердигитален дерматит, перианални фистули, фурункулоза, при лечение на отити поразяващи само ушната мида и горния ушен канал и др.

Колко често се правят процедурите?

Процедурите се извършват от ветеринарен лекар от два до три пъти седмично. Един гел може да се използва само една седмица. Една процедура отнема с почистването и предварителната обработка на поразеният участък около 10 минути.

Освен ползите за домашните любимци и техните собственици Фовия предлага една безантибиотична и безлекарствена опция за лечение на кожни заболявания, която е в съответствие с принципите за контролирано използване на антибиотици в световен мащаб. Използвайки този нов метод на лечение нашите дерматолози и хирурзи могат да разширят своята гама от ефективни терапии на различни кожни проблеми, следоперационни наранявания, изгаряния и др.

Ще ви запознаем с нашият пациент Арес, който е питбул на около 10 години и е живял няколко месеца в клетка. Вследствие на престоя си във влажна и нехигиенична обстановка по краката му са се оформили рани с диаметър 3 см. в областта на китковите стави. Ставите бяха подути и отекли. Назначена е антибиотична терапия и обработка на всички рани през 12-часови интервали. След овладяване на инфекцията процесът на регенерацията на тъканите не се подобряваше. От назначените изследвания и микробиологичния анализ се установи, че нашите дерматолози се борят с инфекция, предизвикана от E.coli. Към съществуващата терапия се назначиха курсове по три пъти седмично със светлинната терапия Фовия. Ефектът, както ще видите и от снимките, след втората седмица е поразителен. Имахме 100 % затваряне на всички тъканни дефекти.

Преди провеждане на Фовия терапия - рани с диаметър 3 см. в областта на китковите стави на десния крак.
Преди провеждане на Фовия терапия - рани с диаметър 3 см. в областта на китковите стави на десния крак.
Преди провеждане на Фовия терапия - Питбул с дълбоки рани на левия крак.
Преди провеждане на Фовия терапия - Питбул с дълбоки рани на левия крак.

Подготовка за възстановяването на нарушената дерма.

Подготовка с хромофорен гел на питбул
Подготовка с хромофорен гел
Започване на светлинната терапия Фовия на кучешки крак
Започване на светлинната терапия Фовия

Период на протичане на лечението - три пъти в седмицата за срок от две седмици

Честота на терапията - 3 пъти в седмицата на куче
Честота на терапията - 3 пъти в седмицата
Терапия за ускоряване регенерацията на клетките в дермата на крака на питбул
Терапия за ускоряване регенерацията на клетките в дермата

Резултат от проведената многовълновата флуоресцентна светлина

100 % затваряне на всички тъканни дефекти след втората седмица на крака на куче
100 % затваряне на всички тъканни дефекти след втората седмица
След приложената Фовия терапия зарастване на раната на питбул
След приложената Фовия терапия

Пациентката котка Луна е оперирана от фрактура на тибията, след което развива инфекция на меките части на крайника. Изолиран е микроорганизмът Proteus mirabilis. След назначаване на серия от курсове с Фовия, в рамките на две седмици инфекцията и дефектът на кожния участък силно намаляха, вследствие на което кракът за Луна беше спасен.

Ако имате допълнителни въпроси или желате консултация, за провеждане на Фовия терапия, можете да се свържете с нашия екип на телефон 0899 52 53 55.

Бързо набиране