Полезни ли са кокали

Отличителна статия
Отличителна статия

Защо според собствениците даването на кокали е полезно?

За почистване на зъбите.

За набавяне на калций за заздравяване на костите.

За почистване на аналните жлези.

За забавление и отмора на собствениците.

Може ли да се дават кокали на кучето?

Кучетата имат навика да гризат кости–това е инстинкт, който е  останал и след еволюцията. Преди хиляди години, когато дивите вълци и кучета не са имали постоянен достъп до качествена храна са се изхранвали само с кости от загинали животни. За съжаление, доста от тях впоследствие са загивали.

Дали може да се дават кокали на кучето или не е тема, която предизвиква много дискусии и спорове. Ветеринарните лекари са на мнение, че кокала не носи никаква хранителна стойност за кучето и крие много потенциални опасности. Съвременната медицина забранява изхранването с кости и кокали.

Начина на хранене с готова сурова храна ’’БАРФ’’ съдържаща смляни кости често води до гастрит при малките породи кучета-йоркита, шпицове,пудели, чихуа и др.

Куче лежащо във ветеринарна клиника

Какви опасности крие изхранването с кокали?

Независимо от размера и вида на погълнатия кокал може да се стигне до следните неблагоприятни хирургически лечими състояния-задръстване и запушване на стомаха и червата с парченца от костите; увреждане и възпаление на стомаха и червата; перфориране (пробиване) на части от храносмилателният тракт. 

Рентген на куче с кокал

Защо ветеринарните лекари забраняват даването на кости на кучето и котката?

Съвременните кучета са различни. Техните челюсти вече не са толкова силни, а стомасите за изгубили възможноста да обработват костните съставки. Опастностите  са много и някои са смъртоносни.

  • Кокалите при сдъвкване се раздробяват на много остри парченца. Тези парченца нараняват устната кухина и могат да заседнат между зъбите и да ги счупят или да наранят венците. Това причинява силен дискомфорт. За отстраняването им често се налага да се постави упойка.
  • При преминаване през стомашно-чревния тракт те наранят тънката стена на органите и могат да я пробият. Това предизвиква вътрешно кървене и перитонит, които са животозастрашаващи състояния.
  • Риск има и от запушване на стомашно-чревния тракт. Лечението е изключително само оперативно и крие риск за живота на кучето и котето.
  • Рибените кости са много остри и често се забиват в глътката и хранопровода на котките и кучетата и могат да доведат до бърза смърт.

Дъвченето и гризането на кокали за кучето е забавно, но и опастно. Препоръчваме ви да се снабдите с играчки, които наподобяват кокал като структура и усещане. Често те се произвеждат от плътна кожа, която не носи никаква вреда за здравето на кучето. Съвестните собственици, които искат да имат здрави животни не дават за храна кокали на свойте любимци. Ако сте видяли Вашето куче да поглъща кокал или ако не се чувства добре след като сте го почерпили с такова „лакомство“, незабавно се обърнете към Вашият ветеринарен лекар.

Ние от Ветеринарна клиника ‘’Ню Вита’’ забраняваме даването на пилешки, свински, агнешки, телешки и всякакви други видове кокали.

Операция на куче заради кокал
Бързо набиране