Страхът при животните

Отличителна статия
Отличителна статия

Страхът при животните – КОНТРОЛ ИЛИ ПРИМИРЕНИЕ !

Всеки шум, светлина, рязко движение, промяна или непознат обект може да уплаши вашето животно. Последиците най-често се изразяват в различно от нормалното поведение за кратък или дълъг период от време. Страхът е емоционален отговор на определени дразнители (звукови) предупреждаващи за потенциално опасно събитие и е важен за оцеляването на животните. Колкото опасността и дразнителите са по-големи, толкова страхът става по-силен и трудно контролируем. Различните кучета реагират различно в зависимост от степента и силата на дразнителя с градиращи поведенчески прояви.

 По време на новогодишните празници много хора не се замислят, как това се отразява на домашните и бездомни животни и колко голям стрес е това за тях. Само един гръм е достатъчен да повиши страха на едно кученце излязло на разходка до такова ниво, че то да спре да мисли разумно и да побегне по пътя за вкъщи. Това крие голям риск за живота на кучето. Често те биват блъскани от коли или дълго време собственикът не може да ги открие, някои се загубват завинаги. Животните, които са си вкъщи се крият в банята, под леглото и където намерят сигурно място и дълго време не излизат. Уличните животни са силно засегнати от новогодишните гърмежи и фойерверките те често биват намирани в други квартали. 

От какво може да го е страх моето животно?

Фобиите са често срещани при животните и те влияят върху качеството им на живот. Най-честите страхове при кучетата и котката са предизвикани от:

  • Силни звуци (страх от фойерверките и гръмотевиците).
  • Непознати хора, животни, деца.
  • Ветеринарен лекар.
  • Изоставяне и самота.
  • Определени предмети-прахосмукачка, сешоар, строителна техника и др.
  • Нова среда на местообитание.

Как животните показват, че ги е страх?

  Сдържаните реакции обикновено са скимтене, задъхване или отделяне на слюнка, докато по-реактивните животни реагират с бягане и криене, неконтролируемо треперене, изпускане на урина и фекалии, агресия, включително може да се стигне нараняване на собствениците. Не винаги по степента на реакцията на кучето и котката обаче трябва да се съди за силата на страха. Ако смятате, че вашият любимец изпитва неконтролируем страх, то е редно да потърсите професионална помощ.

Кучетата ги е страх от заря

Какви  мерки трябва да взема, ако кучето ми се страхува?

Първо е много важно да се изключат медицинските причини, които могат да доведат до подобно състояние. Някои могат да бъдат открити при прегледа и от разказаното от собствениците, но за други са нужни допълнителни изследвания. Например хормонални заболявания, чернодробни проблеми, отравяния, мозъчни тумори или деменция могат да доведат кучето до подобни състояния. 

Необходимо е да се посъветвате и с професионален треньор и зоопсихолог.

КОНТРОЛ НА СТРАХЪТ

Традиционният подход досега се състоеше в даването на лекарства потискащи поведенческите реакции–седативи и транквиланти. Това е отличен избор при силно възбудими животни, но има два огромни минуса. Недостатъците на този вид терапия е, че трябва да се предвиди кога може да се появи дразнителя. Препоръчително и е да се дават таблетки почти постоянно.

Огромно внимание се обръща на терапията с феромони. Изследвания в Eвропа показват доста добри резултати с феромонови препарати или каишки. Постигат добри резултати при по-слабо реактивни кучета, а при по-страхливи се използват като допълнителен метод.

Дълготрайни резултати се постигат, чрез прилагане методите на десенсибилизацията и обратното привикване. Тези два метода дават отлични резултати, но трябва да се прилагат поне 6 месеца.

ДЕСЕНСИБИЛИЗАЦИЯТА е процес целящ намаляване на емоционалната реакция. При този метод се прилагат шумове или друг вид дразнители под прага на страховата реакция, с цел животното да привикне към тях. Постепенно силата на дразнене се увеличава. Това трябва да става през определен период от време.

ОБРАТНО ПРИВИКВАНЕ след като е получено намаляване на реакцията към дразнителя се пристъпва към този втори етап, който цели дразнителя  да се асоциира с някаква приятна дейност за кучето.

Трябва да бъде обърнато внимание на заобикалящата среда и да се избягват дразнителите, ако това е възможно.

В клиниката винаги може да получите насока и съвет спрямо състоянието на вашият любимец и каква терапия би могла да е най-удачна. 

 Понякога промяна в ежедневната ни рутина също стресира животните и те започват да се държат необичайно и да правят странни неща, които не са правили до този момент, като маркиране на територия, разхвърляне, унищожаване на мебели и други бели, които са присъщи за тях в бебешка възраст.

За повечето кучета и котки посещението при ветеринарен лекар създава голям стрес. 

Трябва да правим разлика между агресия и страх, животните не мразят те имат първосигнални реакции като радост, страх, безразличие, самозащита, защита на територия и други. Именно за това следващият път не бързайте да слагате под етикет “агресивно”, а се замислете каква може да е причината за това поведение и как да бъде разрешен проблема! 

За намаляване на стресът от дългия период на изчакване в чакалнята на клиниката ние препоръчваме да си записвате предварително часове за прегледи и всякакви други манипулации на телефон 0899 52 53 55. Пациентите със записан час са с предимство. 

Бързо набиране