Хипертиреоидизъм – хормоналният терминатор на котки

Хипертиреоидизъм – хормоналният терминатор на котки

Share us

Хипертироидизмът при котките е често срещано хормонално заболяване на щитовидната (тироидната) жлеза свързано с повишена продукция на хормони. Той е най-разпространеният хормонален дисбаланс при котките в зряла възраст. Проявите обикновено са доста неспецифични и често се бъркат с други заболявания при котките. Засяга предимно котки над 7-8 годишна възраст. Обикновено до поставянето на диагнозата е изминал дълъг курс на безуспешно лечение и смяна на множество препарати и терапии. За радост в България диагностиката става все по-лесна и достъпна и ние в клиника Ню Вита разполагаме със съвременен диагностичен хормонален анализатор, с който бързо поставяме точни диагнози. Нужно е да се спомене, че диагностиката не е свързана с тежки и болезнени манипулации, а само с взимането на няколко капки кръв. Това може да се случи и при рутинни изследвания на кръв или при подготовка за манипулации, като кастрация или почистване на зъбен камък.

Можем да сравним състоянието на организма на животните с хипертироид с това на човек подложен на постоянен допинг. Животните обикновено имат силен апетит, но слабеят. Това е нещо, което веднага се забелязва от опитния лекар. Отбелязваме, че не всяка слаба котка е с хипертироидизъм и не всяка котка с хипертироидизъм е слаба. Котките стават силно активни и неспокойни, и много често клиентите ни се съмняват, че котката им е с „деменция” заради постоянното мяукане и обикаляне, сякаш търсят нещо. Чести симптоми има от страна и на отделителната, и храносмилателната система, както и кожни прояви като сърбеж и лошо състояние на козината. Признаците са толкова нехарактерни, че понякога успяват да заблудят дори и ветеринарния лекар. Поставянето на диагнозата не рядко изисква повече време и обстойни беседи със стопаните за поведението на котката у дома. Ние от екипа на клиника Ню Вита имаме опит в диагностицирането на хипертиреоидизъм, както в класическата му проява, така и в нестандартоното протичане на заболяването. Поставянето на диагноза при нестандартното протичане ни накара да се почувстваме много щастливи и удовлетворени от постигнатия успех.

Представяме ви накратко случаят на котаракът Мърфи, който е мъжка котка кастрирана на 9 години. Собствениците ни потърсиха за помощ, след като неговия проблем се е задълбочил. Преди 2 години е тежал 9.500 кг., а при постъпването си тежеше 4.300 кг. и отказваше да се храни. Всички изследвания, които са били извършени до момента не показват отклонения, но според стопаните му той се влошава. И така ние го хоспитализирахме и започнахме всичко отначало. Установихме учестена сърдечна дейност, повишени червени кръвни телца, слабеене, липса на апетит, унилост. Благодарение на съвременната диагностична апаратура в клиника Ню Вита д-р Стоичков след анализ на събраната информация постави диагнозата Хипертиреоидизъм. Нива на изследваните хормони бяха силно завишени.

Водещи проблеми при друг пациент на д-р Стоичков беше образуването на огромно количество камъни в пикочния мехур, силната кахекция и лоша космена покривка. След получаване на всички резултати котето се оказа с Хипертиреоидизъм.

На пазара съществуват вече препарати, с които ние ветеринарните лекари можем успешно да менажираме това заболяване. Всички наши пациенти с доказан Хипероид са подложени на скринингови хормонални изследвания поне два пъти годишно.

Съветваме ви да не се опитвате да диагностицирате това заболяване без участие на ветеринарен лекар, който има опит в хормоналните заболявания. Това може да бъде опасно за вашият любимец. Ние от екипъ на ветеринарна клиника Ню Вита винаги сме насреща, за да ви помогнем и ви препоръчваме да правите минимум веднъж годишно контролни кръвни изследвания на вашите котки над 8 години.

Позвънете
Адрес